Hněv obrácený na Facebook. Jeho data měla sloužit politickým účelům

Facebook čelí kritice, nepřímo mohl přispět k ovlivňování voleb (zdroj: ČT24)

Sociální síť Facebook čelí souběžně vnitřní i vnější kritice. Kvůli sporům o postoj firmy k tomu, že síť slouží k šíření dezinformací, údajně chystá odchod šéf bezpečnosti Alex Stamos – a děje se to ve chvíli, kdy společnost Marka Zuckerberga čelí kritice z obou stran Atlantiku kvůli tomu, že umožnila využít data o svých uživatelích pro politické účely. Facebook prověřuje i americká Federální komise pro obchod (FTC). Akcie Facebooku zaznamenaly strmý pád skoro o 40 miliard dolarů.

Facebook v poslední době čelí otázkám na možné propagandistické využívání sítě Rusy, růst falešných zpráv či sporné získávání informací o uživatelích. Alex Stamos ve společnosti prosazoval objasnění a zveřejnění ruských aktivit na Facebooku, s čímž naopak nesouhlasila provozní ředitelka Sheryl Sandbergová.

Šéf bezpečnosti sítě, jehož pravomoci Facebook postupně převáděl na jiné pracovníky, se proto rozhodl, že odejde. Podle The New York Times ho ale vedení přemluvilo, aby zůstal až do srpna, neboť jeho odchod by nevypadal dobře.

Deník poznamenal, že dříve měl Stamosův tým až 120 lidí, zatímco nyní ho tvoří jen tři osoby. Pokud se zpráva o odchodu Stamose potvrdí, bude prvním vysoce postaveným členem společnosti, který skončí kvůli kontroverzím vyvolaným dezinformačními aktivitami. Sám Stamos nicméně odchod vyvracel – ve vyjádření na Twitteru – a Facebook ho nijak nekomentoval.

Facebook čelí kritice kvůli zneužití informací o uživatelích

Na sociální síť Facebook a jejího generálního ředitele Marka Zuckerberga se navíc v posledních dnech snesla kritika od zákonodárců z obou stran Atlantiku. Důvodem byla zpráva, kterou o víkendu zveřejnily listy The New York Times a The Guardian. Podle ní společnost Cambridge Analytica nečestně získala informace o padesáti milionech uživatelů Facebooku a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa před dvěma lety.

Představte si, že se vás zeptám: Pokud vám dám dolar, dva, vyplníte mi tento dotazník? A vy řeknete: Dobře. Já tím ale nezískám jen informace, které mi řeknete, já tím o vás získám všechny informace.
Chris Wylie
bývalý ředitel výzkumu, Cambridge Analytica

Cambridge Analytica se měla k informacím dostat v roce 2014, když přes externího výzkumného pracovníka zaplatila uživatelům malou částku, aby vyplnili její kvíz osobnosti a stáhli si aplikaci, která z jejich profilů a profilů jejich přátel získala určité soukromé informace. To v té době Facebook umožňoval.

Výzkumník Alexandr Kogan přitom řekl Facebooku a uživatelům, že shromažďuje informace pro akademické účely, ne pro politickou datovou společnost vlastněnou bohatým konzervativcem (čili Cambridge Analytica) a Facebook si neověřil, jak budou informace použity.

Údaje uživatelů z Facebooku měly posloužit k vytvoření metody, která by mohla identifikovat osobnosti jednotlivých voličů v USA a ovlivnit jejich chování. Mnoho odborníků zpochybňuje tento psychografický model a jeho vliv na Trumpovu kampaň. Facebook však dostatečně neinformoval uživatele, jejichž data byla získána, a nedostatkem informací mohl porušit zákony v Británii a mnoha amerických státech, upozornil NYT.

Hněv v Londýně i Washingtonu

Britský zákonodárce Damian Collins, který vede mediální výbor v britském parlamentu, ostatně Facebook obvinil, že poskytuje zavádějící informace, když zlehčuje riziko toho, že data uživatelů jsou sdílena bez jejich souhlasu. Uvedl, že požádá Zuckerberga a další výkonné představitele Facebooku, aby předstoupili před jeho výbor, který vyšetřuje dezinformace a falešné zprávy.

Podle Collinse společnost Facebook trvale podhodnocuje riziko úniku dat a poskytla výboru klamavé odpovědi. „Někdo by měl za to převzít zodpovědnost. Je čas, aby se Mark Zuckerberg přestal schovávat za svoji facebookovou stránku,“ prohlásil.

Collins také obvinil šéfa britské firmy Cambridge Analytica Alexandera Nixe ze lži. Ten totiž minulý měsíc výboru řekl, že jeho firma neobdržela data od výzkumníka, který je obviněn z toho, že získal osobní informace o milionech uživatelů Facebooku. Cambridge Analytica již Nixe kvůli kauze dočasně zbavila funkce ředitele firmy.

Vše vychází z nápadu, který můžeme pojmenovat informační dominance. Vše vychází z toho, že pokud můžete získat všechny proudy informací o nějaké osobě a následně jí podstrkovat obsah, jste schopni změnit její vnímání toho, co se děje.
Chris Wylie
bývalý ředitel výzkumu, Cambridge Analytica

Ve Washingtonu potom demokratická senátorka a členka senátního právního výboru Amy Klobucharová vyzvala Zuckerberga, aby před zákonodárce předstoupil a vysvětlil, co sociální síť věděla o zneužití údajů na cílenou politickou reklamu a manipulaci s voliči. Podobně se vyjádřil i demokrat Adam Schiff, který je členem kongresového výboru zkoumajícího údajné ruské vazby na Trumpovu volební kampaň.

„Narušení dat v případě Facebooku je děsivé“

Facebooku také hrozí kvůli Cambridge Analytica vyšetřování regulačními úřady a soudní spory. Nejméně dva státní zástupci, států Massachusetts a Pensylvánie, již oznámily, že vyšetřování hodlají zahájit.

Evropská unie se nechala slyšet, že je děsivé, pokud se narušení dat v případě Facebooku potvrdí. „V Evropské unii toto nechceme a podnikneme všechny možné právní kroky, včetně přísnějších pravidel na ochranu dat a silnějšího prosazování nařízení v rámci obecného nařízení o ochraně osobních údajů,“ sdělila listu Financial Times komisařka Věra Jourová, která má ochranu dat na starosti.

„Mám řadu otázek, například proč Facebook nezareagoval rychleji, proč dostatečně brzy neinformoval jednotlivé uživatele, “ řekla později Jourová CNN s tím, že se osobně chystá ve věci dotazovat vedení firmy provozující největší sociální síť světa. V některých členských státech počínaje Británií podle ní začne vyšetřování s cílem zjistit, do jaké míry k porušení ochrany dat došlo.

Facebook se v uplynulém roce potýkal s kritikou kvůli tomu, že jeho stránky jsou zneužívány pro šíření ruské propagandy a falešných zpráv. O víkendu se firma snažila bránit novému obvinění.

Nejvyšší představitelé se přes účty na Twitteru hájili tím, že ochrana firmy nebyla porušena a Facebook není vinen. „Jednoznačně to nebyl únik dat. Žádný systém nebyl infiltrován, žádné heslo nebo informace nebyly ukradeny nebo napadeny,“ uvedl Andrew Bosworth, který má na starosti spotřebitelský hardware.

Výzkumník z Kolumbijské univerzity Jonathan Albright upozorňuje, že nedostatečný dohled a transparentnost toho, jaký druh dat Facebook o svých uživatelích shromažďuje, znamenají, že platforma firmy by mohla být nadále zneužívána. „Neetičtí lidé budou stále dělat špatné věci, když jim to usnadníme, a je zde jen několik málo, pokud nějaké, trvalých reakcí,“ uvedl Albright.

  • Britská společnost Cambridge Analytica se vedle kampaně na podporu nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa tajně účastnila volebních kampaní po celém světě, mimo jiné i v České republice. Na nahrávkách pořízených britskou stanicí Channel 4 o tom hovoří šéf Cambridge Analytica Alexander Nix a jeho spolupracovník Mark Turnbull. Nix také reportérovi, který se vydával za zákazníka, vyprávěl o možnosti vydírat politiky s pomocí prostitutek.
  • Společnost Cambridge Analytica v prohlášení obvinění z uplácení, provokací a jiných nekalostí odmítla. „Běžně vedeme pohovory s možnými klienty, abychom odhalili jakékoli neetické a nelegální záměry,“ řekl mluvčí firmy. Společnost také trvá na tom, že nepoužívá žádné nepravdivé materiály.
  • Nix na záznamech pořízených skrytou kamerou řekl, že jejich mateřská společnost Strategic Communication Laboratories pracovala na více než 200 volbách včetně Česka, Nigérie, Keni, Indie nebo Argentiny. Turnbull k tomu vysvětlil, že jejich pracovníci působí skrytě a nikým nezpozorováni.
  • V souvislosti s jistou východoevropskou zemí hovořil o právě skončeném a velmi úspěšném projektu. „Nikdo ani netušil, že tam byli. Prostě se jen nechali unášet. Přišli jako duchové, udělali práci a vypařili se,“ vysvětlil Turnbull. Na záznamu z prosince 2017 pak Turnbull řekl, že firma vloží data na krevníhořečiště internetu a pak jen sleduje, jak se šíří. „Musí se to stát tak, aby si nikdo nemyslel, že je to propaganda,“ řekl. „Ve chvíli, kdy si řeknete, že je to propaganda, následuje otázka, kdo to vypustil. Takže musíme být velmi rafinovaní,“ dodal.
  • O práci ve skrytu mluvil i Nix. „Ve skutečnosti máme mnoho klientů, kteří nechtějí, aby se náš vzájemný vztah dostal na veřejnost,“ uvedl s tím, že společnost je zvyklá pracovat ve stínu a za použití rozličných nástrojů. Reportérovi, který se vydával za možného klienta zajímajícího se o způsobu jak prosadit na Srí Lance jisté kandidáty, Nix nabídl možnost využití prostitutek. Řekl, že jednou ze služeb, které může Cambridge Analytica poskytnout, je „poslat nějaká děvčata do kandidátova domu“. Dodal, že velmi pěkné jsou Ukrajinky.
  • Nix k očerňovací taktice dále prohlásil, že například výměnou za pozemky poskytnou kandidátovi velkou sumu peněz, aby mohl zaplatit svou kampaň. „Všechno si nahrajeme. Našemu chlapíkovi pak rozmažeme tvář a dáme to na internet,“ dodal.