Z kina k internetu: Dunkerk zažívá vyhledávací špičku

Nizozemci, Britové, Francouzi a Američané – ti všichni se podíleli na válečném filmu režiséra Christophera Nolana. Děj se odehrává za druhé světové války a od recenzentů dostává vesměs kladná hodnocení. Nejde přitom pouze o hollywoodský scénář, ale o příběh založený na skutečných událostech. A právě informace o nich začínají uživatelé internetu hojně vyhledávat.

V souvislosti s uvedením snímku se ke slovu dostává internet. K událostem, ke kterým došlo v roce 1940 u severofrancouzského Dunkerku, si začínají lidé vyhledávat detailnější informace. Na křivce četnosti vyhledávání dotazu na nový film režiséra Christophera Nolana je patrné, že hledání se během loňského léta pohybovalo stále kolem nuly, patrný je pouze výkyv v období kolem 14. prosince. Tehdy byla zveřejněna první upoutávka – a lidé se začali o téma zajímat.

Skutečný boom ale přišel až v posledních dnech. Ve spojitosti se světovou, americkou, britskou a i českou premiérou hledání termínu „Dunkerk“ výrazně stouplo. Čísla dohledatelná přes nástroj Google Trends, který četnost vyhledávání monitoruje, nejsou zcela přesná – jde o nejvyšší počet vyhledávání a poté od něj odvozené zlomky.

Nicméně i tak je patrný značný nárůst ve vyhledávání právě po uvedení smínku. Lidé pak nejčastěji vyhledávají kombinace hesel týkající se filmu na Československé filmové databázi, hledají jazykové mutace, které v názvu nahrazují E za I, a vyhledávají se také zmínky o tehdejší bitvě, kterou snímek popisuje.

Dunkerk přitom v tomhle není vyloženě jedinečný. Ze srovnání dat z české wikipedie vychází, že se lidé o francouzské město zajímali týden před premiérou a v den tuzemského uvedení o 980 procent více než jindy. Podobná čísla ale zažil i válečný film od Mela Gibsona Hacksaw Ridge – 906 procent v rámci jediného týdne.

Zájem diváků o reálie zažívají i sportovní snímky inspirované skutečnými událostmi. Příkladem může být Orel Eddie – film popisující snahy Eddieho Edwardse kvalifikovat se na olympijské hry v Calgary v roce 1988 – zde šlo o téměř 640procentní nárůst ve vyhledávání. To, že se později neúspěšně kvalifikoval na troje další Hry, zjistili lidé často právě až on-line.

Vojtěch Dostál, předseda rady Wikimedia v České republice, nicméně v souvislosti s uváděním nových filmů do kin popisuje, že Wikipedie se na nově příchozí snímky předem zvlášť nepřipravuje. Komunita tvůrců největší internetové encyklopedie reaguje na události spíše ve „chvíli, kdy se už dějí“. Roli v tom hraje i dostupnost zdrojů, ze kterých je možné nová témata zpracovávat.

Vydáno pod