Veřejnoprávní média potřebují mít garantovanou nezávislost, shodli se odborníci

Veřejnoprávní média potřebují mít garantovanou nezávislost, shodli se odborníci (zdroj: ČT24)

Budoucnost veřejnoprávních médií, jejich nezávislost a role v demokratické společnosti. Tato témata zaměstnávají mediální odborníky a zástupce Evropské vysílací unie. Pražská konference, která se koná ve čtvrtek a pátek, má vytvořit doporučení o pravidlech veřejné služby pro radu Evropy i členské země. Vysílací unie sdružuje přes sedmdesát veřejnoprávních stanic a Česká televize je členem od roku 1993.

Desítky různých stanic - ovšem stejná hlavní zpráva tohoto týdne: prezidentské volby v USA. Většina evropských televizí na ně vyslala vlastní týmy. Jindy se ale spoléhají na vzájemnou výměnu. Materiály si pak předávají podle poptávky. Z České televize tak například obletěla evropské zprávy tragická střelba v Uherském Brodě nebo rozhovor s Bašárem Asadem.

Právě o televizích sdružených pod ženevskou centrálou ve čtvrtek jednali odborníci v Poslanecké sněmovně a řešili hlavně jejich roli v demokracii a vliv na společnost. „Média veřejné služby potřebují silný a jasný zákonný a finanční rámec na unijní a národní úrovni, která bude garantovat nezávislost,“ uvedl prezident Evropské vysílací unie Jean - Paul Philppot.

Základním pravidlem, které doufám z konference vyjde, je, že by si parlamenty zemí EU měly uvědomit, že by si měly veřejnoprávních médií vážit.
Petr Dvořák

„Přesnější definice role veřejnoprávních médií, způsob, jakým se nastaví vztah mezi zákonodárci a veřejnoprávními médii, myslím, že inspirace Velkou Británií je něco, co můžeme použít,“ dodává předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka politici chápou, že nezávislost veřejnoprávních médií je strašně důležitá. „To se neděje v Polsku nebo v Maďarsku a věřím, že stav, který tam nastal, u nás nikdy nenastane,“ konstatuje.

Právě v polské veřejnoprávní televizi počátkem roku rezignovali ředitelé čtyř stanic. A to v reakci na reformu, která vládě dává nad institucí větší kontrolu.