Mladá fronta prodala E15 a další tituly. Měly by připadnout vydavateli Blesku

Vydavatelství Mladá fronta, které patří Františku Savovovi, prodalo část svých titulů včetně ekonomického deníku E15. Podle obchodního rejstříku je zatím převzala společnost Serafico investment, podle agentury ČTK ale má být konečným kupcem skupina Czech Media Invest (CMI), která patří Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi a prostřednictvím dceřiného vydavatelství jí patří tituly převzaté po českém Ringieru včetně nejčtenějšího českého deníku Blesk.

Mladá fronta potvrdila, že uzavřela se Serafico investment smlouvu o prodeji E15, časopisů Bydlení Stavby Reality, Dieta, F.O.O.D., ForMen, Lidé a Země, Maminka, Mateřídouška, Moje Psychologie, Moje Zdraví, Právo a Byznys, ZEN, Betynka a části webů. Ponechala si tedy především týdeník Euro. „Je nutné se profilovat. Vydavatelství Mladá fronta se tak do budoucna bude orientovat na aktivity související především s ekonomickým týdeníkem Euro a novým portálem Euro.cz,“ uvedl generální ředitel Mladé fronty David Hurta.

E15 a další tituly, které Mladá fronta prodala, zatím skončily u Serafico investment, protože CMI potřebuje k jejich převzetí svolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten by měl rozhodnout do konce května. Podle mluvčího úřadu Martina Švandy prvostupňové řízení stále pokračuje.

Server Mediaguru uvedl, že již minulý týden začalo stěhování redakcí do starého holešovického pivovaru, kde sídlí Czech News Center, jejímž prostřednictvím vydává CMI deníky Blesk, Aha a Sport a časopisy Reflex, ABC, Svět motorů a Auto tip.

CMI resp. Czech News Center je nástupcem českého Ringieru Axel Springeru. Švýcarsko-německý vydavatelský dům prodal své tuzemské portfolio Křetínskému a Tkáčovi koncem roku 2013.

Nebyl to jediný obdobný obchod, v posledních deseti letech přešla celá řada vydavatelství ze zahraničních rukou do majetku českých podnikatelů. Od roku 2008 patří Economia, která vydává Hospodářské noviny, Ekonom či Respekt Zdeňku Bakalovi. O pět let později zakoupila vydavatelství Mafra mj. s Mladou frontou Dnes a Lidovými novinami společnost Agrofert Andreje Babiše. Loni na podzim dokončila převzetí vydavatele regionálních Deníků Vltava-Labe-Press investiční skupina Penta, jejímž spolumajitelem je Marek Dospiva.

Vydáno pod