#hurikán: Twitter může zmapovat škody po katastrofách lépe než úřady

Statisíce domů srovnaných se zemí, 159 mrtvých a škody za skoro 70 miliard dolarů – tak vypadal východ Spojených států poté, co se přes něj v říjnu 2012 prohnal hurikán Sandy. Úřady se tehdy ocitly pod tlakem, protože musely rychle rozhodnout, do jakých oblastí vyslat pomoc nejdřív. Čekaly, jak situaci vyhodnotí federální agentura – mohly se ale podívat i na Twitter.

Vědci z australského výzkumného centra NICTA v Melbourne se rozhodli, že se pokusí zmapovat škody po hurikánu Sandy právě prostřednictvím tweetů. Chtěli zjistit, zda by tento způsob nebyl rychlejší, než je dosavadní praxe. 

V současnosti to totiž ve Spojených státech vypadá tak, že po povodních, požárech nebo silných bouřích nastoupí Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA), která má k dispozici data meteorologů i letecké snímky, a to všechno pak týdny a někdy i měsíce vyhodnocuje. A právě za to, že jí to tak dlouho trvá, bývá často kritizována.

Mapa postavená jen na tweetech

Tým vědců pod vedením Jurije Kryvašejeva měl za cíl vytvořit mapu nejpostiženějších míst s tím, že reálné události sledoval výhradně prostřednictvím tweetů. Problém ale nastal se získáním potřebných dat. Twitter totiž výzkumníkům zpřístupnil archiv zpětně do roku 2014, australští vědci si ale nebyli jistí, zda mohou použít i údaje z roku 2012, kdy se hurikán Sandy přehnal východním pobřežím. Obávali se, že by je společnost mohla zažalovat.

Článek o výzkumu australských vědců o tom, jak může Twitter pomoci při katastrofách
Zdroj: sciencemag.org

Kryvašejev tuto překážku ale obešel, a to tak, že koupil potřebná data od společnosti, která shromažďuje, zpracovává a prodává data právě z Twitteru. Tým pak zúžil vyhledávání na dny mezi 15. říjnem a 12. listopadem, zahrnul tak do analýzy několik dní bezprostředně před hurikánem i po něm.

Vědci pak mezi tweety hledali ty, které obsahovaly slova jako „hurikán“, „Sandy“, „povodeň“ nebo „frankenstorm“ – tak hurikán pojmenovali sami Američané, slovo vzniklo spojením slov „Frankenstein“ a „storm“, tedy bouře. Nakonec zanalyzovali téměř 10 milionů tweetů od více než dvou milionů uživatelů.

Jakmile měli vědci tuto mapu tweetů hotovou, dokázali říct, které oblasti byly zasaženy hurikánem nejvíce a byli schopní rovněž odhadnout přibližnou výši škod. Při porovnání s oficiálními údaji úřadů se nakonec ukázalo, že Twitter, respektive analýza tweetů, je ve svých odhadech o něco přesnější než samotná FEMA.

Žádné povodně jsme tu neměli

Výzkum australských vědců může úřadům do budoucna velmi pomoci. Ne vždy se ale oficiálním místům aktivita na sociálních sítích zamlouvá. Naposledy se to ukázalo ve Spojených arabských emirátech, které před několika dny zasáhly silné bouře, které způsobily povodně. Lidé o tom tweetovali, přidávali obrázky na Facebook i Instagram a jejich fotografie přebírala i média po celém světě.

Tweety o povodních v Dubaji
Zdroj: Twitter

To se ale místním autoritám nelíbilo a varovaly, že za zveřejňování negativních obrázků a pomluv hrozí lidem pokuta a dokonce i vězení. Takové příspěvky totiž podle nich poškozují reputaci státu. 

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)