Google své zprávy nemá. Má ale své News

Neexistuje žádná redakce Google News a neexistuje ani žádný článek napsaný pro Google News. Přesto tento internetový vyhledávač přináší v rámci své aplikace pojmenované právě jako Google News zpravodajský obsah. Problém je v tom, že to nejsou jeho články a některým vydavatelům se to nelíbí. Naposledy těm německým.

Spor mezi německými vydavateli a Googlem se táhne už několik let, tento týden ale vyústil v žalobu. Německým médiím se nelíbí, že Google ve své službě News zveřejňuje úryvky zpráv z jejich zpravodajských portálů. Žalobu podalo konsorcium VG Media, které sdružuje zhruba 200 vydavatelů.

Ti už dříve neuspěli s urovnáním sporu u německého patentového úřadu, proto se nyní obracejí přímo na soud. Vydavatelské domy jsou přesvědčeny, že Google zveřejňováním úryvků ze zpráv porušuje autorské právo. Žádají proto po společnosti, aby za takto přebíraný obsah platila. Google nicméně už několikrát prohlásil, že zveřejňováním částí zpravodajství německý zákon o ochraně autorských práv neporušuje.

Jak Google News fungují?

Google prostřednictvím své služby News shromažďuje na jednom místě články ze všech zpravodajských webů. Nezveřejňuje je ale celé – je zde vždy jenom titulek, perex a úvodní fotografie, popřípadě video. V okamžiku, kdy tento v podstatě „výstřižek“ diváka zaujme a klikne na něj, je přesměrován přímo na web, kde článek napsali.

U každé zprávy potom Google uspořádá na jedno místo odkazy na všechny zpravodajské portály, které o tom psaly. Když měl například prezident Miloš Zeman novoroční projev, přinesl Google News pouze jednu zprávu, u které ale byly odkazy na všechny české zpravodajské weby a jejich články o tomto projevu.

Google News tedy vlastní obsah nevytváří, ale funguje jako takový rozcestník.

Španělé žádné Google News nemají

Spor mezi německými vydavateli a Googlem se řeší už několik let a zatím vůbec není jisté, jak dopadne. Krajní možností je příklad Španělska. Zde totiž Googlu na konci roku 2014 své News úplně stáhl. „Nový zákon od vydavatelů požaduje, aby po Google News vyžadovali poplatek za to, že (tato služba) zobrazí byť i tu nejmenší část z jejich obsahu, ať už ji zpoplatnit chtějí, nebo ne,“ uvedl tehdy Google důvod, proč službu ve Španělsku ruší.

Google News ve Španělsku
Zdroj: ČT24

V souvislosti s tím odborníci upozorňovali na fakt, že pro samotné španělské vydavatele stažení Google News příliš výhodné není – služba totiž webům výrazně zvyšuje návštěvnost. Dokládá to ostatně jeden příklad přímo z Německa. Jeden z největších evropských vydavatelů, Axel Springer, před dvěma roky zkusil několik svých webů z Google News stáhnout. Jejich návštěvnost ale vzápětí rapidně spadla.

Je tedy otázkou, jak německý spor nakonec dopadne. Možná, že se vydavatelé inspirují u sousední Francie, kde to vyřešili tak, že Google neplatí přímo poplatky, ale přispívá do speciálního fondu.

Více novinek ze světa médií v pořadu Newsroom:

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)