Podzimní ČT :D se chystá na ryby a do muzea

Dětský kanál České televize je druhou nejsledovanější veřejnoprávní stanicí zaměřenou na děti v Evropě. Na své diváky myslí i při zahájení školního roku. Jaký bude podzimní program ČT :D?

„Je to bezpečný program, který klade důraz na kvalitu, vzdělávaní, inspiraci k dalším aktivitám, rozvíjí tradici původní dětské tvorby a hlavně mírou sledovanosti ukazuje, že děti opravdu baví,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Při vývoji letošního podzimního vysílání jsme mysleli právě na tyto kvality Déčka. Nové pořady tak představují především zábavně-vzdělávací formáty, které se věnují například historii, přírodě, kultuře nebo jazyku.“

Hravé vzdělávání

Déčko přichází od září s novými vzdělávacími cykly pro starší i mladší děti. K první skupině patří pořad S Jakubem v přírodě, v němž představuje Jakub Vágner se dvěma dětskými hrdiny výjimečná místa české krajiny. Hned dva nové formáty se pak z různých úhlů věnují české historii. Sám v muzeu s Oldřichem Víznerem a Annou Polívkovou objevuje pro děti exponáty uložené v českých sbírkách a vypráví jejich příběhy. Lovci záhad – země příběhů se zase novou formou snaží připomenout legendy z českých dějin. K současnosti se naopak obrací DVAᶾ. Magazín o tom, jak využít zkušenosti, které si děti osvojují v kreativních počítačových hrách.

S Jakubem v přírodě
Zdroj: ČT

Pořady věnované menším dětem se soustředí na rozvoj základních vědomostí a dovedností. Pro Déčko tak vznikla například unikátní dětská animovaná encyklopedie Ty Brďo!, Michalovy barvy s Michalem Nesvadbou nebo Písničkohraní, které zábavnou formou ztvárňuje skladby z dílny renomovaných autorů, jako jsou Jan Vodňanský, Hana Navarová, Lenka Vychodilová a další tvůrci především z divadla Sklep. Novinkou jsou i pohádky čtené Jiřím Lábusem, Václavem Vydrou nebo Matoušem Rumlem.

Televizní vysílání ČT :D přirozeně rozšiřuje webová platforma Decko.cz. Dalším vzdělávacím projektem je oblíbený večerníček Bílá paní na hlídání, který web Decko.cz převádí ve spolupráci s Francouzským institutem do francouzštiny a připravuje k němu sérii výukových doplňků.

  • V srpnu byl průměrný podíl Déčka na sledovanosti 26,36 % v cílové skupině dětí od 4 do 12 let. Po švédském Barnkanalen se tak Déčko stalo letos druhým nejsledovanějším dětským veřejnoprávním kanálem v Evropě. A to s velkým náskokem před třetí, německou stanicí Ki.Ka s podílem 15,4 %.
  • Spokojenost diváků s programem stanice se od začátku vysílání pohybuje na hodnotě 8,3.
  • Za uplynulé dva roky si uživatelé zobrazili přes 152 milionů stránek na webu Decko.cz. Web Déčka vytvořil za tuto dobu přes 130 vzdělávacích her.