Zemřel slavný americký politický komentátor William F. Buckley

Washington - Ve věku 82 let dnes v Stamfordu v americkém státě Connecticut zemřel známý americký politický komentátor a autor špionážních románů William F. Buckley. Přesný důvod jeho úmrtí není známý, nicméně se ví, že Buckley trpěl vážnou chorobou.

V roce 1955 založil Buckley, známý svými konzervativními názory, politický časopis National Review, mezi lety 1966 a 1995 moderoval televizní show Firing Line a dlouhá léta psal politické komentáře. Mimo to se věnoval psaní špionážních románů o agentovi CIA Blackfordu Oakesovi.

William Frank Buckley se narodil v New Yorku v roce 1925 jako šesté z deseti dětí ropného multimilionáře. Vystudoval Yaleovu univerzitu a mimo jiné strávil rok jako agent CIA v Mexiku. V roce 1954 napsal na obranu protikomunistického senátora Josepha McCarthyho spisek McCarthy a jeho nepřátelé. Následující desetiletí se věnoval novinařině a psaní románů. Koncem 90. let odešel z veřejného života do ústraní.

„Amerika ztratila jednoho ze svých nejlepších spisovatelů a myslitelů,“ uvedl americký prezident v prohlášení. „Dostal konzervativismus do hlavního proudu politického myšlení a pomohl položit intelektuální základy pro vítězství USA ve studené válce,“ dodal mimo jiné Bush.