Slováci budou mít od května katolickou televizi

Bratislava - Slováci si budou moci od května naladit novou katolickou televizní stanici TV Lux. Televize, která tento týden dostala povolení od licenční rady, vznikla také z nespokojenosti slovenské římskokatolické církve s dřívější spoluprací s českým kanálem TV Noe, hlásícím se ke křesťanským hodnotám. Vysílat bude přes kabelovou síť, satelit a internet.

Televizi založilo občanské sdružení Lux communication, mnišský řád salesiánů a slovenská biskupská konference. „Má být alternativní televizí, která nechce konkurovat ani komerčnímu soukromému prostoru ani veřejnoprávnímu prostoru v oblasti televize,“ řekl dnes ČTK mluvčí biskupů a zároveň ředitel TV Lux Ján Kováčik.

Zdůraznil, že téměř 80 procent občanů Slovenska se hlásí ke katolické církvi. Televize by jim měla pomáhat v duchovním růstu, nabízet slušnou zábavu a výchovně působit na děti a mladou generaci. Kromě církevního dění na Slovensku bude nabízet i přímé přenosy z Vatikánu.

Majitelé TV Lux se loni rozešli s českou TV Noe, na jejíchž frekvencích vysílali. Slovenští biskupové jí vyčítali protikatolicky zaměřené pořady a požadavky na úhradu za vysílací čas. „Byly tam odvysílané programy, které z hlediska katolíka vyvolávaly závažné otázky,“ řekl Kováčik. Zmínil například historický seriál o 2000 letech křesťanství, který byl podle něj tendenčně zaměřen.