Pohraniční obce na Domažlicku mají problémy s digitálním signálem

Domažlicko - První region v ČR, kde odstartovalo koncem roku 2006 digitální vysílání, má problémy s příjmem signálu. Nejhůře jsou na tom obce u hranic. Většina z nich už na set-top boxy, které jim doporučovaly České Radiokomunikace a Česká televize, nespoléhá. Lidé si raději nakoupili satelity, anebo otočili antény na vysílač Krašov na severu Plzeňska a dále přijímají analogový signál České televize i Novy. Obce si stěžovaly a předávaly své postřehy technikům měřicích vozů. Většina z nich už to ale nyní vzdala.

„Každé zakomíhání větve, déšť nebo vítr způsobí rozostření nebo zaseknutí obrazu třeba na deset minut,“ řekl starosta Nemanic Ivan Bartošek. Asi 80 procent z 330 obyvatel to vyřešilo nákupem satelitů, zbytek přijímá stále analogový signál, kde znovu běží také Nova. „Digitál není k ničemu dobrý, kdo má set-top boxy, tak nadává,“ uvedl starosta. Podle něj Radiokomunikace i ČT slibovaly už letos Óčko a další programy, které ale dosud nefungují.

Také v Klenčí pod Čerchovem občané nakoupili satelity a přetočili antény na Krašov. „Set-top boxy vypadávají, zamrzá obraz. Signál stále nestojí za nic, přestože Radiokomunikace zvýšily výkon vysílače Vraní vrch z pěti kilowattů na dvojnásobek,“ řekl starosta Karel Smutný. Podle něj se celý projekt připravoval „od stolu“ a Radiokomunikace nezajímali občané jako zákazníci, ale pouze provozovatelé televizních stanic.

Hraniční obec Česká Kubice s 600 občany digitální signál nechytne, lidé si ale na úřadě nestěžují. Řada z nich stále přijímá analogové vysílání ČT 1, ČT 2, Primy a Novy, která má ale špatný signál a je „bílobarevná“.
Špatně jsou na tom také Rybník a Všeruby.

„Dokud nepoběží digitální Krašov, tak to v Nemanicích, Kubici, Klenčí a ve Všerubech nepůjde,“ řekl televizní technik Milan Solfronk z Poběžovic, který se o oblast stará. Podle něj by se musely předělat lokální převaděče v Klenčí a Nemanicích na digitální vysílání.

ČT slibuje zkušební spuštění digitálního Krašova ještě tento měsíc. Kdy se ovšem definitivně odpojí analogové vysílání nikdo neví. Ještě loni plánovaly Radikomunikace i ČT příští rok a s úplným ukončením analogového vysílání v celé ČR se počítalo v říjnu 2010. Český telekomunikační úřad ale nedávno navrhl posun o rok. „Tomu nevěří nikdo ani náhodou,“ řekl Solfronk.

Pořízení satelitu dnes stojí kolem 5000 až 6000 korun plus instalace. Další součásti jako kabely, držáky a úchytky vyjdou na 1500 až 2000 korun. Dobré set-top boxy, které ale v oblasti zatím nemají smysl, přijdou na 2000 Kč. „Digitál buď jde, nebo nejde, neexistuje něco mezi. Analog se přijímal i při špatném signálu,“ dodal Solfronk.