Videoarchiv k třetímu výročí ČT24

Praha - K třetímu výročí zpravodajské stanice ČT24 jsme připravili bohatý videoarchiv čítající historicky první odvysílanou zpravodajskou relaci, rozhovory s tehdejším ředitelem zpravodajství Zdeňkem Šámalem, šéfredaktorem Michalem Petrovem a výroční reportáže. Nechybí ale ani souhrn veselých situací, které se hlavně v počátcích vysílání moderátorům a reportérům přihodily.

K tříletému výročí připravila ČT24 zábavný speciál odhalující zákulisí této zpravodajské stanice s názvem Voldánová a Moravec uvádějí… Diváci ho mohli premiérově zhlédnout v pátek 2. května, záznam je k dispozici zde.

Historicky první zprávy, které fakticky zahájily vysílání ČT24, odstartovaly ve 13:00 2. května 2005. Trvaly pět minut a jejich moderátorem byl Bohumil Klepetko, který provází hlavní zpravodajskou relací České televize (ČT24) Události. Protože šlo vpravdě o historický okamžik, nabízíme divákům i pohled do zákulisí na to, jak se vlastně tyto zprávy připravovaly, jaká panovala ve velíně atmosféra, co se dělo v režii. Záznam trvá přibližně deset minut a je k dispozici zde.

Další obrazové materiály se týkají zahájení vysílání, prvního a druhého výročí existence stanice (2006, 2007)

Rozhovor s tehdejším ředitelem zpravodajství Zdeňkem Šámalem v Dobrém ránu (2. 5. 2005)

Reportáž Richarda Samka o vzniku nové stanice v Událostech (2. 5. 2005) 

Rozhovor s šéfredaktorem zpravodajství Michalem Petrovem v poledních zprávách (2. 5. 2006)

Reportáž Františka Kramarze o prvním výročí ČT24 v Událostech (2. 5. 2006)

Rozhovor s tehdejším ředitelem zpravodajství Zdeňkem Šámalem v poledních zprávách (2. 5. 2007)

Reportáž Luboše Rosího o druhém výročí ČT24 v Událostech (2. 5. 2007)

Děním v České televizi se zabývá také pravidelný pořad Média a svět. Jeden z lednových dílů byl celý věnován změnám ve zpravodajství, kterými vysílání ČT prošlo na začátku roku 2008.  

Na závěr připojujeme perličku v podobě silvestrovských Událostí, které se vysílaly na přelomu roku 2006. Jak už samotný název napovídá, relace byla složená z vesměs úsměvných situací. V samotných počátcích vysílání ČT24 občas něco nefungovalo, moderátory zrazovalo čtecí zařízení, svéhlavá byla i technika nebo hosté ve studiu. Moderátorům a reportérům veselo asi příliš nebylo, divákům ale určitě ano.

Silvestrovské Události (31. 12. 2005)