CZ Press loni prodal více zahraničních novin a časopisů

Praha - Společnost CZ Press loni v České republice prodala 2,83 milionu výtisků zahraničních novin a časopisů, zhruba o 110 tisíc více než o rok dříve. Celkový počet titulů ale klesl o deset na rovnou tisícovku. Nejprodávanějším deníkem byl podle firmy německý Bild Zeitung, u časopisů se nejvíce kusů na vydání prodalo francouzského titulu Art et Decoration.

„Obrat se oproti roku 2006 prakticky nezměnil. Pokud jde o zahraniční deníky, myslím, že jsme momentálně jediným dovozcem pro volný trh. U časopisů odhaduji náš podíl na 80 až 85 procent,“ uvedl jednatel společnosti CZ Press Petr Cuce. Výši obratu Cuce neuvedl.
    Na celkovém obratu firmy se prodej deníků podílel 55 procenty. Více než polovinou (56 procent) se na obratu podílela Praha. Volný prodej činil 70 procent z obratu, předplatné a podobné formy pak 30 procent. „Tento poměr je stabilní,“ uvedl Cuce na dotaz, zda se v uplynulých letech poměr měnil.
    Deníky a týdeníky ve volném prodeji téměř výhradně kupovali turisté a cizinci, u časopisů s menší frekvencí vydávání odhadl Cuce podíl zákazníků z řad turistů a cizinců v Česku na dvě pětiny.
    V roce 2006 opět klesla poptávka mimo jiné po erotických časopisech. „Tento trend pokračuje i nadále. Pokud jde o erotické časopisy, jednoznačně je důvodem cena, která je u dovážené produkce výrazně vyšší než u titulů tuzemských,“ podotkl Cuce.
    Prodej v maloobchodních řetězcích činil loni asi 44 procent celkového obratu. Oproti roku 2006 tak vzrostl obrat v prodejnách, které patří k nějakému maloobchodnímu řetězci, téměř o pět procent. Počet takových prodejen, které CZ Press zásobuje zahraničním tiskem, stoupl loni o dvě na 151.
    „Je nutné poznamenat, že pro prodej zahraničního tisku je jednoznačně nejdůležitější síť prodejen provozovaná společností HDS Retail Czech Republic - prodejny Relay, Inmedio a stánky v centru Prahy,“ poznamenal Cuce. Až na dalších místech jsou podle něj prodejny největších maloobchodních řetězců, zejména Tesco a Ahold, který provozuje síť Hypernov a Albertů.
    Co se týče jednotlivých deníků, každé číslo Bild Zeitungu si koupilo zhruba tisícovka zájemců. Do první pětice patří také francouzský Le Monde, britské The Guardian a The Financial Times a německý Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    Mezi časopisy byl loni největší zájem o francouzský Art et Decoration, kterého se prodalo asi 2300 kusů na vydání. V první pětici jsou dále ročenka týdeníku The Economist nazvaná World in…, francouzský titul Maison et Travaux, americký National Geographic Magazine a britský The Economist.
    Společnost CZ Press vznikla v roce 1991. V současné době podle svých internetových stránek kromě 400 prodejen zásobuje zahraničním tiskem téměř 7500 individuálních čtenářů.