Yahoo: Rebelující akcionář chce nový obchod s Microsoftem

Praha - Internetový obchod roku se neuskutečnil, někteří investoři Yahoo se s tím ale nechtějí smířit. Americký miliardář Carl Icahn, který vlastní akcie firmy v hodnotě 1,3 miliardy dolarů ve čtvrtek oznámil úmysl nahradit současné vedení společnosti vlastními lidmi a obnovit jednání s Microsoftem. Správní rada prý ztratila důvěu akcionářů. Proti tomu se obořil prezident společnosti Roy Bostock, za rozhodnutím svého týmu si stojí.

„Nevěříme, že je v nejlepším zájmu akcionářů firmy dovolit Vám a Vámi vybraným kandidátům ovládnout Yahoo jen proto, aby bylo znovu natlačeno do obchodu s někým, kdo už naši nabídku odmítl,“ napsal Bostock ve svém prohlášení adresovaném rebelijícímu investorovi.

Bostock chce Icahna přesvědčit o tom, že jeho lidé udělali Microsoftu tu nejlepší nabídku a ústupek by znamenal znehodnocení celé firmy, tedy i jeho podílu. Dodal také, že Microsoft nijak nenaznačil, že by se o Yahoo opět chtěl ucházet. Dříve než se bude rozhodovat o novém vedení, by se podle něj měla také provést nezaujatá analýza záznamu všech sedmi jednání, z nichž prý jasně vyplývá nevýhodnost fúze. Ve svém dopise detailně popisuje diskusi o nejdůležitějších tématech obchodu - inzerci, provozních strategiích a integraci Yahoo. Nedostatečně podle něj Microsoft řešil regulační problematiku.

Icahn mezitím sestavil desetičlenný tým, který by se měl ujmout vedení. Pokud se mu podaří získat šestiprocentní podíl akcií, bude moci vyvolat hlasování o novém obsazení statutárních orgánů. Za pomoci dalších akcionářů, kteří - podle jeho slov - ho v jeho iniciativě plně podporují, by pak mohl protlačit svůj tým. Podpořit ho chce například držitel 3,6procentního podílu, investiční fond Paulson & Company. V cestě mu tak v podstatě stojí jen regulační orgány, které by s nákupem dalšího podílu (v hodnotě až 2,5 mld.) dolarů musely souhlasit.