ČRo sází na kombinaci moderních technologií a tradic

Praha - Druhý den mediální konference v Českém Krumlově byl věnován Českému rozhlasu. V předvečer pětaosmdesátého výročí se hovořilo o budoucnosti jednotlivých stanic, nových technologiích a formátech, i o poslání jako veřejnoprávní instituce. Podle ředitele programu Richarda Medka by si rozhlas zasloužil vlastní čistě zpravodajsko-publicistickou stanici mluveného slova. Kromě běžných procedur jí nic nestojí v cestě, vysílat by mohla už letos na podzim.

Ředitel Českého rozhlasu OnLine Miroslav Bobek na konferenci označil internet za skvělého pomocníka, který umožňuje „učinit rozhlasové vysílání trvalým". Navíc je dobrým nástrojem k nalákání nových mladých posluchačů, kteří ke klasickým radiopřijímačům nemají vztah. Současně nabízí možnost vyzkoušet nové formáty, například propojení rozhlasového a internetového zpravodajství nebo různé multimediální projekty. Zmínil také tradici Českého rozhlasu - důraz na kulturu a vzdělávání.

Několikrát se hovořilo také na téma kultury a vzdělávání, tradiční součásti programového schématu Čro. Třetí okruh Vltava, který má týdenní poslechovost kolem 180 tisíc lidí, se snaží podle slov svého ředitele Lukáše Hurníka jít ve svých pořadech více do hloubky a udržet základní zaměření na kulturu, doplněné důrazem na Český jazyk. „Veřejnoprávní média mají spoluodpovědnost za vzdělanostní a duchovní úroveň společnosti,“ upozornil ve svém vystoupení na jeden z úkolů ČRo Richard Medek. Dodal ještě, že veřejnoprávní média by se neměla poměřovat z hlediska finančních toků nebo moderních technologií. Musí především informovat, vzdělávat a bavit.

S počtem posluchačů je spokojen také ředitel brněnského regionálního studia Ludvík Němec. Ocenil decentralizovaný systém regionálního vysílání, který umožňuje zdůraznit lokální tradice a zvyky ve vysílání. „Nebojte se se být tradiční, může to být i moderní," dodal s tím, že tradiční hodnoty nejsou projevem zpátečnictví.