Smyczek začal v brněnském studiu ČT natáčet duchařský seriál

Brno - Režisér Karel Smyczek začal v brněnském studiu České televize natáčet nový český duchařský seriál Poste restante. Autorem scénáře je vyhledávaný mladý scénárista Marek Epstein. Hrdiny humorného sedmidílného cyklu jsou mladý pošťák a duch bezdomovce.

Seriál bude mít sedm dílů o 52 minutách, natáčení potrvá do konce srpna. Premiérové vysílání plánuje televize na rok 2009.

Příběh čerpá z tradice duchařských filmů, kterých především v zahraničí vznikla řada. Jeden z hrdinů utekl z domu před panovačnou matkou a nechal se zaměstnat na malé pobočce pošty. Postavu ztělesní mladý herec Ondřej Pšenička. Bezdomovec, jehož ztvární Vladimír Javorský, zemřel při dopravní nehodě, avšak jeho duch z neznámých důvodů nemůže opustit pozemský svět. Pošťák je jediný člověk, který jej vidí.

„Zdánlivě morbidní téma pojal autor scénáře s humorem a poetikou, a tak seriál vůbec nebude smrtelně vážný, ale především vtipný, lyrický, dramatický a magický,“ uvedla Orošová.

V dalších rolích televizní diváci spatří Libuši Šafránkovou, Arnošta Goldflama, Oldřicha Navrátila, Naďu Konvalinkovou, Jana Hartla, Taťánu Medveckou a další. Natáčení prý bude náročné, plné technicky komplikovaných trikových efektů. Hudbu připravuje Marek Eben.

Režisér Smyczek připravil pro Českou televizi úspěšné seriály Bylo nás pět, Místo nahoře a Dobrá čtvrť. Stále populární zůstává jeho celovečerní film Sněženky a machři. S brněnským studiem nespolupracuje poprvé, režíroval tam úspěšnou pohádku Lotrando a Zubejda. Epsteina znají filmoví fanoušci jako scénáristu snímků Václav a Roming.