ČT uvede 18. řadu seriálu Simpsonovi

Praha - Ani v létě příznivci animovaných hrdinů městečka Springfield nepřijdou o svou dávku humoru. V polovině června začne Česká televize vysílat další, v pořadí již osmnáctou řadu populárního a v současné době nejdéle vysílaného animovaného programu v historii. První díl nové řady příběhů Barta, Homera, Lízy, Marge a Maggie a dalších obyvatel Springfieldu uvidí diváci v neděli 15. června na ČT2 od 19:35.

Úspešní Simpsonovi původně vznikli v roce 1987, ne však jako dvacetiminutový seriál, ale jako dvouminutový skeč v Show Tracey Ullmanové, kterou tehdy vysílala americká televizní stanice Fox. Kresby skečů byly neumělé a celkem během tří sezon vzniklo 29 skečů. Poté byl natočen první díl řádných dvacetiminutových epizod.

Kultovní seriál se vysílá ve dvacetiminutové podobě od roku 1989. „Seriál se stal tak populárním, že je pro mnoho cizinců symbolem Ameriky a hlavním zdrojem informací o mentalitě Američanů. V anketě britské BBC byl například Homer zvolen za největšího Američana historie,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

V Česku se seriál objevil zhruba o tři roky později, od ledna do července 1993. Podle údajů ČT jej vyhledávalo v té době v průměru 3,1 milionu diváků starších 15 let; silný zájem byl však ovlivněn mimo jiné tím, že v té době ještě neexistovaly soukromé stanice.

Hlas populárním postavičkám v Česku propůjčili Martin Dejdar, Jiří Lábus či Helena Štáchová. Homera původně daboval Vlastimil Bedrna, poté Vlastimil Zavřel. Česká verze Simpsonových získala před osmi lety Zvláštní cenu Františka Filipovského, ocenění udělované právě za dabingové výkony.

K datu 15. ledna 2008 má seriál podle údajů ČT 19 sérií a 411 epizod a nyní se chystají další. Herci, kteří propůjčili své hlasy postavičkám seriálu, nedávno podepsali čtyřletou dohodu, která jim zaručuje účast na 20. sérii populárního televizního pořadu. Platy filmových hvězd včetně Dana Castellanety (Homer) a Nancy Cartwrightové (Bart) přitom vzrostou podle časopisu Variety na 400 000 dolarů (6,3 milionu korun) za epizodu.

Produkce pokračování seriálu o výstřední rodince ze Springfieldu se pozdržela o několik měsíců, po které herci a společnost 20th Century Fox o dohodě debatovali. Kvůli odkladu bude natočeno jen 20 epizod nového seriálu místo obvyklých 22.

Vydáno pod