Sportovní přenosy České televize se kompletně přesunou na ČT4 SPORT

Praha - Již na konci roku 2009 by v souvislosti s ukončením celoplošné digitalizace televizního vysílání mohly být definitivně přesunuty veškeré sportovní přenosy České televize do programu specializovaného kanálu ČT4 SPORT. Veškeré přenosy fotbalových, hokejových či atletických akcí vysílaných na ČT2 se kompletně přesunou na sportovní kanál. O přesném termínu se však bude nadále jednat. Informaci dodali zástupci tiskového oddělení ČT. V době, kdy většina lidí získá přístup k přijímání digitálního signálu, se změní mimo ČT4 SPORT také podoba ostatních tří stanic.

Podle naplánovaného termínu by poslední velkou sportovní akcí programu ČT2 bylo hokejové mistrovství světa v roce 2009. Pravidelné sportovní akce nabízené doposud především na ČT2 - zimní olympiáda, hokejové a fotbalové mistrovství světa, by se v roce 2010 vysílaly již výhradně na ČT4 SPORT. „Do roka zůstane na ČT2 fotbal, hokej, mistrovství Evropy, světa a olympiáda, dále výjimečné přenosy jako tenisový Davis Cup či Fed Cup. Ale jinak se velmi brzy přesuneme se vším na ČT4 SPORT,“ uvedl šéf Redakce sportu České televize Otakar Černý. Šéfredaktor je přesvědčen, že plánovaný přesun sportovních akcí původně vysílaných na druhém kanále nastane s koncem roku 2009.

Přesný termín bude záležet na plynulosti probíhající digitalizace. Klíčovým okamžikem má být kompletní vypnutí analogového signálu a nahrazení digitálním. V momentě, kdy všichni lidé budou mít přístup ke kompletní nabídce programů České televize, je toto uspořádání dle koordinátorů logické. Podle vládního nařízení má být analogové vysílání vypnuto do června 2012, tedy v momentě, kdy by digitální signál již měl maximální pokrytí.

Forma vysílání ČT2 se po odebrání sportovních přenosů výrazně vyprofiluje. V jejím programu převládne kulturní servis, dokumenty či lifestylové pořady. „Pravděpodobně nejblíže jsme zatím obdobě kanálu Arte. Umění, dokumenty, vážná hudba, divadlo a podobně,“ podotkl tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

ČT1 má stále zůstat širokozáběrovým programem, o kompletním přesunu zpravodajství a publicistiky na kanál ČT24 se bude v budoucnu také jednat. „V tuto chvíli bych nerad spekuloval, zda některé pořady budou přesunuty, či naopak zůstane vysílací schéma podobné tomu dnešnímu,“ uvedl Šticha.