Plzeňsko se současně s olympiádou dočká i programu ČT4 SPORT

Plzeň - Obyvatelé Plzeňska, jejichž televize přijímají signál z vysílače Plzeň-Košutka, budou moci sledovat olympiádu v zemském digitálním vysílání na sportovním kanálu České televize ČT4 SPORT. Česká televize se na tom dohodla se společností Czech Digital Group (CDG). Od 8. srpna, kdy olympiáda v Pekingu začíná, si tak mohou Plzeňané naladit ČT4 SPORT na 52. kanálu.

ČT chtěla původně své současné čtyři programy včetně sportovního kanálu v digitální podobě spustit na Plzeňsku v červenci, dosud se tak ale nestalo. Důvodem jsou průtahy kolem výběru firmy, která pro ČT zajistí a bude provozovat síť vysílačů označovanou jako síť „veřejné služby“ či „veřejnoprávní multiplex“.

Veřejnoprávní televize původně vypsala veřejnou soutěž, v níž operátora své sítě hledala, nedávno ji ale na doporučení výběrové komise zrušila. Nyní jedná o podmínkách případné spolupráce s Českými Radiokomunikacemi (ČRa) a také společností Tri R. „Jednání ČT s ČRa o podmínkách smluvního zabezpečení vysílacích služeb pro multiplex veřejné služby i nadále intenzivně pokračují. O jejich stavu a svém dalším postupu bude ČT informovat v průběhu příštího týdne,“ uvedl mluvčí televize Ladislav Šticha.

ČT v současnosti vysílá své čtyři programy přes digitální zemské vysílání v Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí, dále také na Domažlicku a Ústecku. Přístup k nim má více než polovina obyvatel ČR. Dosavadní kmitočty, na nichž digitálně vysílá, jsou ale dočasné a trvalé kmitočty získá ČT právě až s vybudováním sítě veřejné služby. Síť je tak označována proto, že vedle ČT přes ni bude distribuován i signál Českého rozhlasu.

První oblastí, v níž chce televize síť veřejné služby spustit, je právě Plzeň. Spuštění čtyř programů digitální formou v tomto regionu ale zároveň bude znamenat vypnutí analogového způsobu vysílání ČT2, na němž mimo jiné ČT nabídne hlavní dění na letní olympiádě.