Plzeňsko se ode dneška digitalizuje

Plzeň - Před osmou hodinou ranní Česká televize vypla na Plzeňsku analogové vysílání programu ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec. Televize se pro tento krok rozhodla proto, aby v oblasti mohla z vysílače Krašov spustit digitální zemské vysílání svých současných čtyř programů, tedy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 SPORT. Vysílače digitálního signálu pro ČT zajišťují České Radiokomunikace (ČRa) a budou sloužit i Českému rozhlasu.

Pro diváky na Plzeňsku to znamená, že pro příjem kanálu České televize budou muset vlastnit převaděč signálu označovaný jako set-top box (jeho cena začíná přibližně na tisíci korunách) či si pořídit dražší televizor s již zabudovaným digitálním tunerem. Lidé také mohou využít placených nabídek satelitních, kabelových a internetových operátorů. Digitální zemské vysílání bude mít zpočátku experimentální status a v řádné přejde po podpisu smlouvy mezi ČT a ČRa v týdnu končícím 8. srpnem.

Signál ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec lze již od 16. června 2008 snadno identifikovat prostřednictvím speciálních symbolů: piktogramu čtyř světlých čtverců v pravém spodním rohu obrazovky a informační textové lišty. Ostatních diváků v Plzeňském kraji, kteří uvedené atributy na ČT2 neregistrují, se vypnutí analogového vysílání ČT2 nedotkne. Analogový příjem z jiného vysílače jim zůstane zachován.

Česká televize již v současné době vysílá digitálně své čtyři programy v Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí a také na Domažlicku a na Ústecku, přístup k nim má více než polovina obyvatel ČR. Tyto kmitočty, na nichž digitálně vysílá, jsou ale dočasné a trvalé kmitočty získá ČT až s vybudováním takzvané sítě veřejné služby. Síť je tak označována proto, že vedle ČT bude přes ní distribuován i digitální signál Českého rozhlasu. První oblastí, v níž ČT tuto síť vysílačů veřejné služby spustí, je právě Plzeň.

Všechny informace o digitalizaci programů České televize najdou zájemci na internetových stránkách http://www.digict.cz/.