Mobilní operátoři chtějí žádat o licenci na mobilní televizi

Praha - Mobilní operátoři T-Mobile, Vodafone a Telefónica O2 pracují na projektu na získání kmitočtů pro vysílání mobilní televize. Nově vzniklá společnost by měla provozovat multimediální síť, v níž by každý z operátorů poskytoval svým zákazníkům vlastní obsah v závislosti na dohodě s televizními stanicemi. Informaci přinesl deník E15.

Zástupci operátorů nyní dokončují dokumenty pro vytvoření dceřiné společnost tak, aby se mohli ucházet o licenci na provozování vysílací sítě, a dojednávají podrobnosti fungování společné firmy. „Jednáme o detailech, zda a jak se budeme střídat ve vedení, zda by naše dceřiná společnost měla vytvářet zisk a podobně,“ řekl výkonný ředitel T-Mobile pro marketing Petr Dvořák.

Vlastníkem bude Asociace provozovatelů mobilních sítí

Firma, kterou by vlastnila Asociace provozovatelů mobilních sítí, dosud nemá jméno a není ani zapsána v obchodním rejstříku. Z plánu je tedy vyloučen operátor U:fon, protože není členem asociace. Další z účastníků nechtějí tento plán příliš komentovat nebo uvádět podrobnosti. „Diskuse s našimi konkurenty ohledně provozu společné DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld - Digitální video vysílání - příruční) sítě probíhají. Kdy a jakým způsobem se bude tato spolupráce institucionalizovat, je předmětem jednání,“ sdělil mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

Operátoři chtějí technické provozování sítě nabídnout dalším subjektům včetně Českých Radiokomunikací, které 8. srpna získaly podobnou zakázku na vysílací služby pro Českou televizi. „Rozhodně to nebudeme dělat sami, nechceme využívat vlastní síť vysílačů,“ dodal Dvořák z T-Mobile. Výběrové řízení na mobilní televizi by mělo být podle předsedy rady ČTÚ Pavla Dvořáka vypsáno hned po nastartování digitalizace televizního vysílání, tedy přibližně ve třetím čtvrtletí letošního roku, napsal E15.

Vydáno pod