Srpnovou noc sledovaly na obrazovce ČT více než dva miliony diváků

Praha - Unikátní přímý přenos z minulosti, který běžel na ČT1 20. a 21. srpna od 20.00 do 06.00 hodin, sledovaly 2 miliony 495 tisíc dospělých diváků a 24,28 % diváků přítomných u obrazovek. Česká televize nabídla exkluzivní rozhovory, vzpomínky pamětníků, autentické filmové a fotografické dokumenty, písničky šedesátých let nebo ukázky z archivních pořadů.

Srpnová noc vznikla ke 40. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v rámci cyklu Osudové osmičky našich dějin. Interaktivní pořad, moderovaný Norou Fridrichovou a Michalem Prokopem, zaujal nejvíce diváků v čase od 20.32 do 21.00 hodin, kdy kromě vzpomínek a reflexí Václava Havla a Pavla Kohouta, autoři pořadu v téměř minutové rekonstrukci připomněli jednání předsednictva ÚV KSČ předtím, než spřátelené armády překročily československé hranice.

Vývoj událostí z 20. na 21. srpna 1968 minutu po minutě

Výjimečný pořad, který se snažil rekonstruovat i kriticky přiblížit atmosféru srpnové noci 1968, zaujal především vysokoškolsky vzdělané diváky a měl mimořádný ohlas veřejnosti. Hodinu po půlnoci u něho setrvalo 231 tisíc diváků, o hodinu později pak 111 tisíc a v posledních třech hodinách vysílání, tedy mezi třetí až šestou hodinou ranní, bylo u vysílání ČT1 v průměru 50 tisíc diváků.

Vydáno pod