Zpravodajství České televize přichystalo od září řadu novinek

Praha - Česká televize přichystala na podzim spoustu změn. Divákům nabídne od 1. září dva nové ranní zpravodajské pořady - Studio 6 a Studio 6 II, které se budou vysílat na ČT1 a ČT24. Dobré ráno, nově kompletně v lifestylovém duchu, se stěhuje na ČT2. Další změnou je zbrusu nový interiér vysílacího studia, na kterém se podílel i známý designér Maxim Velčovský. Inovace se dočká také Počasí.

Studio 6 startuje v tradiční čas 5:59, na něj pak v 8:25 naváže Studio 6 II. Zpravodajský blok skončí v 9 hodin. Diváci Dobrého rána se mohou těšit na videoklipy, rozhovory, soutěže a zajímavosti, které pro ně připraví Televizní studia Brno a Ostrava. Dobré ráno tak nahradí dosavadní Dobré ráno z Moravy a Slezska, které dosud ČT vysílala v rámci regionálního zpravodajství.  Zásadní novinkou tedy je, že divák České televize, ať žije kdekoliv, si bude moci rozhodnout každé pracovní ráno, jestli chce být informován o všem důležitém z domova i ze světa, nebo jestli chce „odpočívat“ u hudby a zajímavostí. „Studio 6 a Dobré ráno mají stejný vysílací čas a ranní formát, zásadně se však odlišují programovým schématem, a proto výrazně obohatí stávající programovou nabídku zpravodajských pořadů České televize,“ komentuje to ředitel zpravodajství Milan Fridrich.

Hlavní programové změny

ČT1
5:59 - 8:25 Studio 6
(zpravodajství)

ČT2
5:59 - 8:25 Dobré ráno
(lifestyle)

ČT24
5:59 - 8:25 Studio 6
8:25 - 9:00 Studio 6 II

Počasí
pondělí až sobota od 19:55
neděle od 19:50

Zásadní změna se týká také Počasí. Jeho tradiční místo v programovém schématu po Událostech obsadí sportovní relace Branky, body, vteřiny. Nově bude ČT informace o počasí  vysílat každý všední den a v sobotu od 19:55,v neděli pak od 19:50. I Počasí bude mít zbrusu nový design. „Dostane novou tvář od Jiřího Karáska. Formát se změní na 16:9, a tak zbude dost místa pro moderátora i pro západní cíp republiky, který si diváci často přáli lépe vidět,“ upřesňuje vedoucí redakce počasí Taťána Míková.

Zpravodajská stanice ČT24 bude navíc od září vysílat už jen ve formátu 16:9. V objektu zpravodajství vzniklo nové multimediální studio, které dává zpravodajským a publicistickým pořadům na ČT24 (Studio 6, Události, komentáře, Interview ČT24, Milénium, Vedlejší efekty, Politické spektrum, Média a svět nebo 168 hodin) novou modernější a obrazově atraktivnější tvář.  

Podzimní volby - čtyři speciální OVM

Na podzim čekají Česko volby do krajských zastupitelstev a také volby v třetině senátních obvodů. Jako již tradičně, krajské kandidáty a jejich témata představí divákům Václav Moravec ve čtyřech speciálních vydání Otázek Václava Moravce. 25. září, 2., 9. a 16. října 2008 od 21:00 hodin bude na ČT2  věnováno devadesát minut diskusím lídrů kandidátek nejsilnějších politických stran v daném regionu. Krajským i senátním volbám se budou věnovat i pravidelné pořady - Události nebo Události, komentáře aj. Diváky čeká po skončení voleb i obvyklé povolební studio s předběžnými výsledky a komentáři politologů.

K senátním a krajským volbám připravuje web ČT24 speciál, který spustí v nejbližších dnech.

Václav Moravec
Zdroj: ČT24