Google se chce prosadit s vlastním internetovým prohlížečem

Praha/Mountain View – Společnost Google dnes uvolní ke stažení svůj nový internetový prohlížeč nazvaný Chrome. Provozovatelé nejoblíbenějšího vyhledávače zatím umožní stáhnout program ve stovce států a pouze ve verzi pro operační systém Windows. Uživatelé Linuxu nebo Macu se zatím musí spokojit s informací, že se jejich verze vyvíjejí. Google vyhlašuje, že chce narušit dominanci prohlížeče Internet Explorer mezi browsery.

Souboj titánů v sektoru informačních technologií se přiostřuje. Autor nejrozšířenějšího webového prohlížeče se již nějaký čas snaží konkurovat Googlu svým Live Search. Tvůrce nejpopulárnějšího vyhledávače nyní také „leze do zelí“ svému konkurentovi. Google Chrome ale zatím nejvyužívanější Explorer neohrozí.

Šéfredaktor serveru Lupa.cz Aleš Miklík předpokládá, že si Chrome bude přetahovat uživatele hlavně od Firefoxu. „Uživatelé Microsoftu jsou lidé, kteří se k těm alternativám tak často nedostávají,“ vysvětluje.

Google potvrdil existenci nového prohlížeče včera poté, co omylem zveřejnil první informace. Od úterý 2. září si ho mohou stáhnout první uživatelé z internetu.

Google Chrome bude opensource

Podobně jako Firefox, i Chrome můžou měnit samotní uživatelé. „Hodně dlužíme opensourcovým projektům. Využili jsme součásti Web Kitu od Applu ale taky Firefoxu od Mozilly. A proto bude náš prohlížeč taky čistě opensourcový,“ říká vývojový ředitel Google Sundar Pichai.

Nový prohlížeč ovšem paradoxně zatím funguje jen pod Windows a uživatelé Linuxu a Macu si ještě budou muset několik měsíců počkat.

Bude lepší video stačit na Explorer s Mozillou?

Tvůrci Chromu slibují, že surfování po internetu s ním bude rychlé a bezpečné, soustředili se prý především na přehrávání videa. V rámci ochrany soukromí má Chrome nabízet uživatelům štít před zjišťováním preferencí, které by mohly internetové firmy využít k cílené reklamě, a zahrnovat by měl i možnost zvolit si speciální soukromý režim s „inkognito“ oknem.

Nejpoužívanějším internetovým prohlížečem je dnes Internet Explorer od Microsoftu, který včera zveřejnil testovací verzi osmé řady svého browseru. Tento program používají asi tři čtvrtiny internetové veřejnosti.

Druhý nejoblíbenější prohlížeč je Firefox od Mozilly, která nedávno spustila jeho třetí verzi. Další známé prohlížeče jsou například Opera nebo Safari. Marginální pozici na trhu zaujímá Navigator od firmy Netscape, někdejšího největšího konkurenta Microsoftu.