Žaloba Minority proti digitálním licencím pro Barrandov TV a Z1 neuspěla

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl žalobu společnosti Minority proti kompenzačním licencím, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila novým televizním stanicím Barrandov TV a Z1. Minority požadovala, aby byla licence na digitální byla přidělena všem žadatelům, čímž by zajistila vysílání i pro svou připravovanou stanici 5TV. Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z ledna tohoto roku však její plány zhatila, přestože byla Minority jednou z nejúspěšnějších společností při rozdělování licencí v roce 2004.

Minority s výsledkem nesouhlasí a podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). „Teď podáváme kasační stížnost, protože městský soud prohlásil, že nejsme účastníky řízení. Dnes nebo zítra to půjde do pošty,“ řekl člen společnosti Jiří Chvojka.

Stížnost by měla podle Minority vést k tomu, aby NSS požádal o stanovisko Ústavní soud, zda Minority má či nemá být účastníkem řízení RRTV. „Měli bychom být vráceni jako účastníci řízení, pokud ústavní soud to posoudí, že to tak je,“ podotkl Chvojka. Minority míní, že by měla být účastníkem řízení, ve kterém vysílací rada kompenzační licence letos udělila.

Místo úspěchu žaloba

Minority je jedním z neúspěšných účastníků výběrového řízení na licence pro nastupující digitální zemské televizní vysílání, které rada vyhlásila v prosinci 2004. Po roce a půl udělila licenci plnoformátovým televizím Barrandov TV a Febio TV, hudební stanici Óčko, zpravodajsko-publicistické stanici Z1, stanici pro mladé TV Pohoda a regionální RTA.

Vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči včetně společnosti Minority či Novy a Primy o ně ale šestice televizí posléze přišla. Nárok na ně nakonec původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku.

Chvojka: Chceme zabránit porušování zákona

„Naším cílem je domoci se toho, aby se tady takto frapantně neporušoval zákon,“ řekl již dříve Chvojka k podání nynější žaloby. Podle něj soud již v minulosti rozhodl, že RRTV má licenční řízení znovu zahájit a licence udělit opět. Mezitím si ale ministerstvo vnitra podle něj prosadilo novelu zákona, kde systémem „nedovolené veřejné podpory“ udělila licenci těm samým subjektům bez licenčního řízení.

Na základě novely mediálních zákonů Barrandov TV požádal o kompenzační licenci, kterou od rady stanice dostala na konci února. Jako datum startu televize ohlásila 11. ledna 2009. Licenci již získala i Z1, která jako první z nových stanic budovaných na zelené louce spustila vysílání na začátku června.