Bakala plánuje propojení Economie a Respektu

Praha - Miliardář Zdeněk Bakala, který minulý víkend potvrdil koupi osmaosmdesátiprocentního podílu ve vydavatelství Economia, dnes v rozhovoru na serveru Respekt.cz oznámil, že Economii plánuje v budoucnu propojit s vydavatelstvím týdeníku Respekt, Respekt Publishing. Magnát zároveň uvedl, že jeho cílem při koupi Ekonomie bylo investovat a vydavatelství následně se ziskem prodat.

Zdeněk Bakala patří mezi nejvýraznější tváře české mediální scény. Od června 2007 je většinovým podílníkem v týdeníku Respekt, jeho vydavatelství vlastní z 55,5 procent. Původní většinový vlastník, Karel Schwarzenberg drží 44,4 procent. Koupi většinového, více než 88procentního podílu německé skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt ve vydavatelství Economia potvrdil minulý víkend. Economia stojí za publikací Hospodářských novin nebo časopisů Ekonom.

Bakala: Práce na sloučení serverů už začaly

Nyní oznámil integraci obou vydavatelství i portálů Hospodářských novin iHned.cz a a časopisu Respekt Respekt.cz. „Shodou okolností právě dnes se poprvé setkávají informatici obou serverů k diskusi o tom, jak celý proces nejlépe provést,“ informoval dnes v on-line diskusi Bakala. „Jakékoli konkrétní kroky ale nemohou samozřejmě začít dříve, než bude celá transakce po právní stránce zcela dokončena,“ dodal.

Bakala přiznal, že cílem jeho koupě vydavatelství Economia je investovat, posílit zisk a poté ji se ziskem prodat. Odmítl, že by do vlastněných médií chtěl nějakým způsobem promítat své názory.

Uhlobaron si přeje kvalitní tiskové tituly

Podle Bakaly mají jak Respekt, tak tituly Economie velký potenciál stát se co možná „nejkvalitnějšími a nejvíce respektovanými tiskovými tituly“ v ČR. „Věřím, že prostor pro kvalitní noviny i časopisy u nás existuje. Také já jsem přesvědčen, že lidé, kterým takové tituly chybějí, by byli ochotni za ně něco málo připlatit - ostatně kdybych tomu nevěřil, nikdy bych se nemohl pustit to tak nejistého podniku, jako je investice do Respektu či do Economie,“ sdělil.

Vedle podnikání v mediální sektoru Bakala nepřímo ovládá asi čtyřicet procent těžební společnosti NWR, což představuje majetek kolem šedesáti miliard korun. Majitelka černouhelné firmy OKD letos úspěšně vstoupila na pražskou a londýnskou burzu. Díky tomu stal magnát jedním z nejbohatších Čechů.

Vydáno pod