Domažlicko hodnotí první týden digitálního vysílání

Domažlicko - Poslední srpnový den České radiokomunikace vypnuly vysílač na Vraním vrchu. Domažlicko se tak stalo první oblastí v Česku, kde nastoupilo digitální vysílání. Společnost STEM provedla exkluzivně pro Českou televizi průzkum, ve kterém zjišťovala, jak se lidé s digitalizací vypořádali. Výzkum provedla ve 419 domácnostech, ve kterých žije celkem 1215 lidí.

Diváci používají nejčastěji pro nový způsob vysílání set-top box, satelit a kabel. Čtvrtou možnost, digitální televizi, si pořídily pouze čtyři procenta lidí. Pětina diváků přesměrovala své antény na jiný analogový vysílač. O procesu, který má vyvést Českou republiku ze zaostalosti v příjmu a sledování televizních programů, mělo podle průzkumu dost informací víc než devadesát procent oslovených.

Důležitou roli v informační kampani, díky které si lidé nejčastěji zajišťovali novou techniku, sehrály obce. Svým občanům předávaly informace prostřednictvím vlastních periodik. Samotní starostové však s přísunem informací ze strany Českých radiokomunikací a České televize nejsou spokojeni.

„Že si lidé mají upravit antény a svést si nové vedení, nám bylo řečeno čtyři dny před vypnutím signálu,“ popisuje špatnou komunikaci starosta Bělé pod Radbuzou Libor Picka. Dvacet procent obyvatel Bělé navíc dosud nemá signál. Podle Picky budou tito diváci požadovat kompenzace. O nedostatečném dosahu vysílače Vraní vrch prý České radiokomunikace věděly, přesto se o zvýšení pokrytí nesnažily.

Termín pro vypnutí analogového vysílání určený Evropskou unií je konec roku 2012. Vše ostatní zůstává nejasné, dokud nebude schválena tzv. digitální novela, která upravuje zákon o elektronických komunikacích, zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a zákon o České televizi.