Legendární hlasatel Frýba končí v České televizi

Praha - Někdejší televizní hlasatel Miloš Frýba, jedna z ikon českých a slovenských obrazovek 70. a 80. let, definitivně odchází z České televize do důchodu. Frýba sice z obrazovek zmizel již po roce 1990, v televizi však pracoval nadále. Jeho popularita přesto neutichala, a dokonce vedla ke vzniku jeho neoficiálního kultu, jehož ctitelé se dodnes každoročně 25. ledna v den jeho jmenin scházejí v Praze k oslavě nazvané Frýbestr.

Letos třiašedesátiletý Frýba nastoupil do tehdejší Československé televize v roce 1968 jako tvůrce elektrických efektů, v roce 1972 se po vítězství v konkurzu stal hlasatelem. „Byl jsem tehdy první muž ve funkci programového hlasatele a na svém kontě mám ještě jedno prvenství: byl jsem ten, kdo zahajoval pravidelné barevné vysílání na Kavčích horách. Naopak jsem byl poslední, kdo se loučil s hlasatelnou v Měšťanské besedě, odkud se vysílalo do té doby,“ zavzpomínal Frýba. V roce 1988 se Frýba stal vedoucím týmu hlasatelů, o dva roky později změnil profesi a začal pracovat jako režisér dne.

Kořeny frýbovské legendy sahají právě do šedivých normalizačních 80. let. Její vyznavači vzpomínají, jak pro ně v tehdejším socialistickém Československu při dospívání obvykle právě Frýbou ohlašované zprávy v 8:50 znamenaly jednu z mála nezpochybnitelných jistot. Právě v tento ranní čas proto také dodnes v nádražní restauraci v pražských Dejvicích zahajují svou tradiční lednovou oslavu, jíž se tradičně účastní desítky lidí.