Rada dala pokuty Primě a České televizi

Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila pokuty televizi Prima a České televizi. Prima má zaplatit 200 tisíc korun za údajné pochybení v reportáži o Bohumilu Kulínském v hlavní zpravodajské relaci. Česká televize dostala dvě pokuty ve výši 100 a 60 tisíc korun za porušení pravidel při vysílání reklam.

Reportáž, kterou považuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání za problematickou, odvysílala Prima letos 23. dubna. Bývalý sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský byl toho dne odsouzen za pohlavní zneužívání a útisk sboristek. Podle RRTV Prima v reportáži v hlavním zpravodajském bloku řádně neoddělila „názory nebo hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru“. To jí ukládá zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Prima má zaplatit 200 tisíc korun.

Dvě pokuty, které udělila rada České televizi, se týkaly vysílání reklamy. První z nich je za to, že loni 2. prosince nebyl podle radních dostatečně výrazně oddělen reklamní blok od samotného vysílání pořadu Toulavá kamera. Druhou pokutu dostala ČT za to, že letos 13. května večer překročila povolený hodinový limit vysílané reklamy o pět sekund. Česká televize za tato dvě pochybení zaplatí 160 tisíc korun.

Prima ani ČT udělené pokuty zatím nekomentovaly, protože čekají, až se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyjádří písemně. Téměř pravidelně se však televize proti pokutám odvolávají k soudu, nezřídka úspěšně.