Google spustil stránky YouTube v češtině

Praha - Česká pobočka internetové firmy Google dnes spustila největší internetový videoserver YouTube v českém jazyce. Díky českému rozhraní má být jednodušší videa na YouTube nejenom vyhledávat, hodnotit a povídat si o nich, ale také snadněji nahrávat videa z vlastní tvorby.

YouTube, který je největším internetovým serverem pro sdílení filmových souborů, založili v únoru 2005 Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. O rok později byl zakoupen společností Google za 1.65 miliardy dolarů.

Lokální verze YouTube funguje už ve 22 zemích, přičemž česká verze je teprve desátou lokální verzí v Evropě. Česká pobočka ji zprovoznila jako 25. službu Google v českém jazyce.

Stránky YouTube patřily k nejoblíbenějším na českém internetu už před spuštěním lokální verze. Podle statistiky z letošního jara YouTube alespoň jednou za měsíc navštívilo 64 procent českých internetových uživatelů a každý desátý tuzemský uživatel internetu chodí na YouTube denně. „Kolik to přesně je, to nikdo neví,“ říká redaktor časopisu Ekonom Radan Dolejš. Přesná čísla totiž Google podle něj nezveřejňuje.

Popularitu internetových videí komentoval evropský ředitel Youtube Patrick Walker: „Ještě před několika lety si lidé posílali přes internet maximálně fotky – dnes jsou to videa. Je to velmi jednoduché, proto i velmi populární.“

Podle studie americké společnosti Ellacoya Networks, která vyrábí analyzéry síťového provozu, se v denšní době YouTube podílí na celkovém internetovém provozu deseti procenty z celkových osmnácti, která zabírají streamovaná videa. Konkurenci tak Youtube nemá ani ve světovém ani v českém kontextu. Servery Stream.cz či Enjoy.cz zatím zaujímají na trhu okrajovou pozici.

Na serveru Youtube bude mít prostor také Česká televize, která chce jeho prostřednictvím informovat o novinkách ve vysílání.

Vydáno pod