Vítěz Czech Press Photo považuje cenu za uznání své každodenní práce

Praha – Fotografie ze hromadné havárie na dálnici D1 od Davida W. Černého z české pobočky agentury Reuters zaujala porotu soutěže Czech Press Photo natolik, že ji vyhlásila vítězným snímkem nejenom kategorie Aktualita, ale také celé soutěže. David W. Černý považuje hlavní cenu Czech Press Photo za ocenění celé své fotoreportérské práce: "Není to nic, na čem bych pracoval déle, nějaká reportáž, nějaký projekt."

Podle Černého byly okolnosti, při kterých fotografie vznikla, výjimečné. K negativním událostem podobného rozsahu v Česku, na které se autor soustředí, příliš často nedochází. „Nemá to na mě takový dopad,“ říká fotoreportér.

Vítězný snímek letošního Czech Press Photo měli možnost vidět odběratelé Reuterova zpravodajství na celém světě. Zda vzbudila pozornost i v zahraničí ale Černý neví. „V dennodenní práci, kdy vyprodukujeme spousty fotek, nesleduju u každé, kde se objevila,“ uvádí.

Média a svět (zdroj: ČT24)

Focení v Etiopii jako koníček

V docela jiném prostředí se pohybovala laureátka čestného uznání v kategorii Portrét. Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a země, která se sama charakterizuje jako amatérská fotografka, vytvořila oceněnou sérii portrétů etiopských domorodců. Dodává ale: „Focení je pro mě jenom koníček.“

Zrod oceněných snímků ovšem nebyl jednoduchý. Klicperová vzpomíná na náročnou cestu do Etiopie, kdy musela strávit tři dny v džípu na prašných cestách. Potom se bez zázemí ocitla v prostředí, které charakterizuje jako pravěké. Domorodci z kmenů Surmů a Mursiů potom chtěli za každý vyfocený snímek peníze.

Portréty etiopských Surmů a Mursiů zaujaly porotu podle Klicperové především kvůli vhodně zvolenému tématu. „Je to etnikum, které je vizuálně strašně zajímavé. Pokud se technicky zajímavě a dobře zpracuje, tak oni sami o sobě jsou nesmírně působiví,“ říká Lenka Klicperová.

Cenu Czech Press Photo považuje Klicperová za mimořádně prestižní. „Pro mě to znamená vrchol toho, co tady v Čechách může člověk ve fotografii dosáhnout,“ říká Klicperová.