Stále více lidí dává přednost legálnímu stahování hudby

Londýn - Krize hudebního průmyslu se jeho internetového odvětví nedotýká. Právě naopak, stahování hudby je čím dál oblíbenější cestou jejího získávání. Překvapivé na tom je, že se v této souvislosti mluví se stahováním legálním. Poskytovatelé internetového připojení se nyní spojili s hudebními vydavatelstvími, aby mezi posluchače legálně stažené hudby přitáhli více lidí. Používají k tomu kontroverzní nástroj: Potenciální piráty straší falešné varování.

„Jste podezřelí ze stahování nelegální hudby,“ se objevilo na obrazovkách 1500 uživatelů v britské studii provedené společností Entertainment Media Research (EMR).

Nový způsob boje proti pirátsví, především tomu pasivnímu (tedy proti těm, kdo dávají přednost nelegální hudbě zdarma, ale aktivně ji nešíří ani nevyhledávají) má za cíl ukázat lidem, že si na ně protipirátské instituce dokáží došlápnout. Staví na tom, že drtivá většina uživatelů internetu věří, že jejich poskytovatel dokáže sledovat aktivity svých klientů. Z výzkumu vyšlo najevo, že po tomto varování se 75 % uživatelů raději rozhodne stahovat hudbu legálně.

V posledních letech průzkumy ukazovaly zajímavá čísla: 58 % uživatelů mezi 13 až 17 lety přiznává nelegální stahování hudby. 61 % z nich je přitom přesvědčeno, že o tom ví nějaký internetový subjekt (firma, program, agentura nebo poskytovatel připojení).

Letošní výzkum pak zaznamenal posun k legální hudbě: 51 % uživatelů získávalo hudbu výhradně z legálních zdrojů. Hlavním důvodem však prý není změna přístupu mladší generace, ale nástup té starší: 4 z 10 Britů starších 35 let si v dnešní době zaplatí alespoň 1 hudební download měsíčně. Aby trend pokračoval, je potřeba výrazně změnit přístup společností k hudbě na internetu.

Pirátské metody jsou pořád příliš složité, legální stahování má ještě šanci

Většina posluchačů nemá trpělivost nebo znalosti k tomu, aby využívala software ke sdílení souborů, nejčastější cestu šíření pirátských kopií. I ti, kteří se s tímto druhem softwaru seznámí, mívají se stahováním problémy - jsou například závislí na aktivitě a vkusu pirátů, dostupnost i kvalita stažených souborů proto kolísá.

Ovládnutí pirátských zdrojů hudby sice není nic těžkého, mezi miliony hudebních fanoušků jej však dosáhne jen zanedbatelný zlomek. Přicházející generace už ale nebudou mít s nelegálním stahováním sebemenší problém, hudební průmysl proto musí jednat rychle.

Většina služeb legálního stahování je dnes pevně spojena s reklamou, hlavním zdrojem svých příjmů, která mnoho uživatelů odrazuje. Některé služby pro legální download navíc poskytují soubory v krkolomných formátech nebo s urážlivým omezením možnosti kopírování. Všechna tato omezení je pro piráta až příliš lehké obejít, řadové posluchače však znechucují.

Klíčem k záchraně hudebního průmyslu na internetu se tak zdá být nalezení harmonie mezi reklamou a protipirátskou ochranou na straně jedné a cenou a kvalitou služeb na straně druhé.