ČT žije digitalizací

Praha - České televizní vysílání prochází procesem digitalizace, tedy přechodem z analogového přenosu na digitální signál. Digitalizace rozšíří nabídku a zvýší kvalitu televizních služeb, skok z analogového na digitální vysílání by ale mohl diváka zaskočit. Aby tomuto předešla, připravila ČT speciální pořad Žijeme digitalizací. Všechny důležité informace o digitalizaci je dále možné nalézt na internetových stránkách Digitalizace televizního vysílání ČT a DigiZone.

Digitalizace je označení pro změnu technologického procesu přenosu obrazu, z klasických rádiových vln se přechází na soubor nul a jedniček, který je mnohem odolnější a dovoluje zvyšovat velikost i kvalitu přenášeného obsahu, vysvětluje Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra. Pro diváka to znamená více programů, a to nejen televizních. V tzv. multiplexu bude moci přijímat i několik rozhlasových stanic a další doplňkové služby.

V nejbližší době proběhne zásadní změna na žižkovském vysílači v Praze, na který byla už na začátku října nainstalována nová anténa. Takzvaným střihem přes noc, který se plánuje na 30. října, dojde k vypnutí ČT2 na současném kanále v analogovém vysílaní a k jeho nahrazení digitálním signálem. Divák tedy bude moci sledovat nejen první a druhý kanál ČT, ale i zpravodajský kanál ČT24 a sportovní ČT4.

Nový vysílač umožní naplno spustit digitální zemské vysílání v okolí Prahy, obdobné kroky čekají například Ostravu nebo Plzeň. V době Vánoc bude moci digitální vysílání přijímat přibližně 60 procent občanů České republiky. Nedá se ale říci, že v každé digitalizované lokalitě budou všechny televizní programy digitální, záleží na tom, kde který operátor spustí svůj multiplex.

Aby mohlo být spuštěno vysílání digitálních sítí, musí se dříve uvolnit analogové kmitočty. Protože se analogové kmitočty soukromých televizí budou vypínat až v průběhu příštího roku, mohou se jednotlivé multiplexy rozšiřovat pouze postupně.

Proces digitalizace podle současné legislativy by měl být ukončen v listopadu 2011 s výjimkou určitých oblastí na Moravě, tedy kolem Zlína a Jeseníku, kde by měl skončit v polovině roku 2012.

O tom, co se stane s kmitočty, které zbudou po digitalizaci, se zatím jedná. Pravděpodobně budou použity pro systémy DVBH, které slouží k pozemnímu vysílání pro mobilní telefony, nebo HDTV, tedy zemské vysílání ve vysokém rozlišení obrazu.

Set-top box

Někteří diváci digitální vysílaní přijímají už nyní. Ale zatímco nové televizory si s množstvím programů poradí bez problémů, starším bude muset pomoci tzv. set-top box, který převádí digitální signál do televizoru. Důležité informace o set-top boxu můžete nalézt zde.

Vydáno pod