Na státní svátek 28. října bude spuštěn portál Paměť národa

Praha - Na 90. výročí vzniku Československa bude oficiálně spuštěn údajně největší evropský pamětnický portál Paměť národa. Od 28. října nejen odborníkům, ale i veřejnosti zpřístupní audiovizuální vzpomínky stovek přímých aktérů nejvýznamnějších událostí z české moderní historie. Informoval o tom tiskový mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichl.

Portál podle něj dva roky budovalo sdružení Post bellum s Českým rozhlasem. V posledním roce se k nim připojil Ústav pro studium totalitních režimů.

Tento internetový pamětnický archiv bude přístupný na adresách www.pametnaroda.cz a www.memoryofnation.eu. Nastavení aplikace umožňuje takřka neomezené rozšiřování sbírky výpovědí. Ovládání bude v osmi evropských jazycích, příběhy budou ukládány v národním jazyce a angličtině, badatelským jazykem bude angličtina. Portál tak má podle provozovatelů předpoklad stát se největším projektem svého druhu na světě.

Společenství evropské paměti

Již nyní se podle Reichla k projektu připojily státní instituce i občanská sdružení z celé Evropy. Ke spolupráci přistoupilo asi 15 domácích i zahraničních pracovišť orální historie, která společně založila Společenství evropské paměti. První významnou akcí tohoto sdružení bude Badatelské sympozium, které se uskuteční 12. listopadu 2008 v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Cílem projektu je vtáhnout do prostředí autentických vzpomínek studenty základních, středních i vysokých škol, kteří budou z databáze čerpat témata, informace a podklady pro studium. Lákadlem bude jistě pro všechny zájemce o historii, kteří budou moci po proškolení sami natáčet a vkládat tyto materiály do databáze.