Vypnutí analogové ČT2 z Kleti ovlivnilo dvě pětiny domácností

Praha - Po vypnutí analogového signálu ČT2 v jižních Čechách z vysílače na Kleti na konci září změnily způsob příjmu TV signálu dvě pětiny domácností. Jako negativum při přechodu od analogového k zemskému digitálnímu TV vysílání (zkráceně DVB-T) vnímá absenci analogové ČT2 11 lidí ze sta.

Pro dvě pětiny domácností bylo zahájení DVB-T a vypnutí analogové ČT2 podnětem pro přijetí určitých změn, a to buď s předstihem či těsně po datu provedených změn ve vysílání. Nejvíce domácnosti přistoupily k pořízení zařízení pro příjem DVB-T digitálního pozemního vysílání, přičemž většina z nich si pořídila set-top box.

Přibližně 37 procent domácností v dotazované oblasti situaci řešit nemuselo, neboť byly již s velkým předstihem vybaveny a o ČT2 nepřišly. Dalších 21 procent v důsledku odkladu řešení digitálního příjmu až na pozdější dobu své televizní vybavenosti o stanici ČT2 prozatím přišlo.

Mezi nejčastěji zmiňovanými pozitivy spuštění takzvané veřejnoprávní sítě se čtyřmi programy České televize a stanicemi Českého rozhlasu se vyskytuje širší nabídka programů (24 procent), vyšší kvalita obrazu (19 procent) a lepší příjem, signál a kvalita (10 procent).