Kulturní týdeník A2 mění kvůli finančním problémům periodicitu

Praha - Kulturní týdeník A2 se dostal do finančních problémů, kvůli kterým bude muset změnit periodicitu. V příštím roce tak bude vycházet pouze každých 14 dní. Informovaly o tom Lidové noviny s tím, že týdeník přišel o svého zahraničního sponzora.

„Problém je v tom, že nás přestal podporovat náš zásadní sponzor,“ uvedla šéfredaktorka A2 Libuše Bělunková s tím, že ne ve všech aspektech se situace zhoršuje. „Letošní rok je zajímavý v tom, že nám výrazně stoupla inzerce i počet čtenářů. Ale na druhou stranu třetina příjmu našeho rozpočtu zmizela. Tu nám poskytovala francouzská firma, která umožnila vznik nového českého časopisu,“ dodala Bělunková.

Zmíněná francouzská firma podle ní považuje za normální, že ve chvíli, kdy expanduje do další země, podporuje místní kulturu. Jelikož se jí zde ale nyní zhoršily podmínky pro podnikání a navíc daňová politika našeho státu podporu kultury nijak nezvýhodňuje, už v tom dál nemůže pokračovat. Soukromý sponzor tedy již nadále týdeník A2 podporovat nebude.

Nový sponzor v nedohlednu

Již celý půlrok se snaží kulturní týdeník najít nového sponzora, zatím však marně. Aktivity redakce však nadále zůstávají stejné. „Pořád se velice intenzivně snažíme najít jiné, české sponzory, nevzdáváme to, snažíme se také zvýšit propagaci A2. Praktickým krokem je to, že od Nového roku přecházíme na čtrnáctideník,“ upřesnila Bělunková. 

Za stávající finanční situace je udržení alespoň čtrnáctideníku reálné, pokud ministerstvo kultury udělí A2 minimálně stejnou dotaci, jako v loňském roce. „Nicméně to by udrželo časopis v současných podmínkách, kdy jsem musela většinu redaktorů propustit a jsou pouze redaktory externími, takže časopis povětšinou děláme po večerech,“ dodává Bělunková.