ČT necenzuruje drsný klip ministerstva dopravy, sankce od rady nejasné

Praha - Česká televize pustila do vysílání nový klip ministerstva dopravy, který upozorňuje na nutnost používání dětských autosedaček. Na rozdíl od komerčních televizí ho však nijak necenzuruje. Spot Blázinec je součástí velké kampaně ministerstva dopravy Nemyslíš, zaplatíš!. V tomto klipu umírá zakrvácené malé dítě na palubní desce osobního vozu, když doplatilo na nedbalost své matky, která ho před jízdou neupoutala v autosedačce.

Zmíněná scéna byla podle serveru Lidovky.cz ještě nedávno pro české televizní kanály tabu. Obě největší komerční televize, Nova i Prima, scénu před 22:00 překrývají černým obdélníkem. Bojí se totiž pokuty od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Česká televize vysílá klip Blázinec kompletní, bez jakéhokoliv omezení, a po celý den.

ČT před drsnými klipy uvádí upozornění

Před pokutou od RRTV mají ČT uchránit tři opatření. „Česká televize nevysílá klipy v rámci reklamních bloků. Nezařazuje do blízkosti Večerníčků a ostatních dětských pořadů. A navíc se před jejich uvedením na obrazovce objevuje upozornění pro rodiče,“ řekla ředitelka tiskového útvaru ČT Anna Freimanová. 

Jestli všechna tato opatření uchrání ČT od sankcí, zatím není jasné. „Budeme se tím zabývat až na základě nějakého podnětu. Je docela možné, že na ten klip přijde stížnost nebo už dokonce přišla. Nedokážu v tuto chvíli říct, jak se rada rozhodne. Rada má 13 členů a každý má trochu jiný názor,“ uvedl předseda RRTV Václav Žák.