Rok 2009 na ČT24: Nejrozsáhlejší zpravodajství o českém předsednictví EU

Praha - Zpravodajská stanice České televize ČT24 má za sebou další rok. Pro 365 dní s označením 2008 byly ze zpravodajského pohledu nejdůležitější události jako prezidentské, krajské a senátní volby v ČR, olympiáda v Pekingu a americké volby prezidenta. Během roku prošlo zpravodajství České televize mnohými změnami, vytvořilo se nové studio, vznikla nová grafika celé stanice ČT24 a mnoho dalších prvků. Pokračoval také proces digitalizace, který byl jedním z důvodů, že "čtyřiadvacítka" zdvojnásobila počet svých pravidelných diváků.

Ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich je spokojen s tím, čeho ČT v oblasti zpravodajství za současných podmínek dosáhla: „Budova, ve které sídlí zpravodajství, je nevyhovující pro vysílání moderního zpravodajství 21. století. Rozvoj ČT24 a ČT4 s sebou přinesl to, že tu pracuje víc lidí než dříve, ale prostoru zde nějak nepřibylo,“ konstatuje. Dodává, že vzhledem k technickým a finančním podmínkám produkuje ČT24 maximálně kvalitní zpravodajství.

Síla zpravodajství „čtyřiadvacítky“ spočívá v mimořádných událostech, které divák může sledovat kontinuálně a ve velké míře živě. Zprostředkovává tak události, jako byl např. kongres ODS, kdy se divák skrze kamery dostává na místa, která by chtěl vidět, ale nemá takovou možnost. „Zpravodajství se stává čím dál více zážitkové a taková bude i ČT24 - mimořádné zpravodajství se zážitky. Na stanici ČT1 a ČT2 pak zůstanou informace souhrnné,“ nastiňuje Fridrich.

Budoucnost vidí šéf zpravodajství v postupném snižování objemu zpráv na prvním a druhém programu. Zprávy ve 12:00 by mohly mít pouze pět minut (dosud mají 30 minut) a Události, komentáře by se mohly přesunout na ČT24, kde by trvaly celou hodinu. „Lidé si budou moct v budoucnu naladit ČT24 stejně jako ČT1, pak není důvod vysílat na vícero stanicích stejný pořad,“ vysvětluje Fridrich.

2009: Nejrozsáhlejší zpravodajství o předsednictví Česka EU

Od ledna předsedá Česko Evropské unii, Česká televize bude hlavním vysílatelem, který bude poskytovat materiál ostatním zemím. „ČT24 bude navíc v rámci projektu V čele Evropy informovat o dění v Bruselu, kde jsou dva stálí zpravodajové, na významné události přibude ještě jeden,“ nastiňuje šéf zpravodajství Fridrich. Česká televize si v rámci této události klade za cíl nejen informovat o předsednictví jako takovém, chce ale také vysvětlit, o čem EU je a jak přesně funguje.

Rok 2009 přinese řadu dílčích změn, např. se v únoru otevře nové burzovní studio. Burzovní zpravodajství přímo z Burzovního paláce funguje od tohoto roku, finanční krize jasně ukázala, že tento krok byl správný. Česká televize je přímo propojena s makléři, může tak informovat o nejaktuálnějším dění na akciových trzích.

Vydáno pod