Češi loni nejčastěji na internetu hledali hry, mp3 a YouTube

Praha - Čeští uživatelé loni na internetu nejvíc hledali zábavu. Vyplývá to ze žebříčku Zeitgeist, v překladu "Duch doby", serveru Google, který vznikl analýzou miliardy dotazů zadaných do vyhledavače. Nejčastěji zadávaná hesla v minulém roce v Česku byla mp3, hry a YouTube. Tématům, která zaznamenala největší nárůst, tzv. skokanům, vévodí filmy online nebo iPhone.

Podle Aleše Miklíka z webu Lupa.cz se vždy ve vyhledávání hesel na internetu objeví nějaký aktuální trend. Mohou to být známé postavy z popkultury či nová alba nebo nové kulturní produkty.

„Stoupá i zájem o praktické informace pro každý den jakými jsou mapy, lokální vyhledávání nebo hledání práce,“ dodává PR manažerka Google ČR Jana Zichová.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)

V celosvětovému seznamu si mezi skokany nejlépe vede americká politička Sarah Palinová. V USA nejčastěji lidé zadávali volby a jméno příštího prezidenta Baracka Obamy. Na konkurenčním Yahoo ho předběhla zpěvačka Britney Spearsová, která si první místo v žebříčku drží už sedm let.

Kvalitní zpravodajství nabízí Portál ČT24

Internet stále prožívá vzestup a lidé už se začínají méně spoléhat na tradiční média. Podle průzkumu společnosti Mediaresearch třeba zpravodajské servery navštěvuje několikrát denně téměř polovina populace.

Nejsledovanější je iDnes, podle kvality zpravodajství je druhý ct24.cz. Vedoucí redaktor Portálu ČT24 Ladislav Doležal upozornil na největší výhodu internetových stránek zpravodajské stanice, a to kvalitu vysílání na internetu: „Abyste si v Austrálii mohli pustit zpravodajství na internetu v televizní kvalitě, to je unikát, který nenajdete běžně na světě.“

Velký zájem na internetu je taky o sex a erotiku. Provozovatelé serverů je ale do každoročních žebříčků nezařazují. Nechtějí totiž upozorňovat na to, že většina uživatelů u nich hledá právě tato témata.

Vydáno pod