Digitální televizi bude moci na konci roku přijímat 88 procent lidí

Praha - Na konci letošního roku vzroste podíl obyvatel České republiky s přístupem ke čtyřem programům České televize vysílaných přes zemské digitální TV vysílání (DVB-T) na 88 procent. U Novy a Primy to bude asi o 25 procent méně.

„V letošním roce nás čeká další dramatický rozvoj sítě, jedná se zejména o (veřejnoprávní) síť 1,“ uvedl vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal. V síti 1, kam mělo na konci loňského roku přístup 58 procent obyvatel Česka, vysílá ČT a stanice Českého rozhlasu.

Rozšiřovat se bude i síť 2, v níž nyní vysílá Nova, Nova Cinema, Prima a nová stanice TV Barrandov, letos by v ní měl začít vysílat i druhý program Primy. K signálu vysílačů této sítě mělo loni na konci roku přístup 51 procent lidí v ČR, letos na konci prosince by to mělo být podle ČRa 63
procent.

Rok 2009 ve znamení rekonstrukcí vysílačů

Pokrytí sítě 3 s Óčkem či zpravodajsko-publicistickou Z1 by se mělo zvýšit z 45 procent loni v prosinci na 55 procent letos v prosinci.

„V roce 2009 čekají ČRa rekonstrukce dalších vysílacích antén,“ podotkl Vykydal. To se týká například jihočeské Kleti, ostravských Hošťálkovic či libereckého Ještědu. „Osm až devět velkých antén, z nichž asi polovina se bude měnit s pomocí speciálního vrtulníku,“ podotkl Vykydal.

Loni takto měnily ČRa anténu na hlavním vysílači na pražském Žižkově. Vrtulník má mimo jiné dvě vrtule (rotory) nad sebou, což mu umožňuje velmi přesnou koordinaci pohybu.