Novinářka Aktuálně.cz Sabina Slonková musí zaplatit pokutu za krytí zdroje

Praha – Novinářka Sabina Slonková, která působí na zpravodajském serveru Aktuálně.cz, musí zaplatit pokutu 20 tisíc korun za to, že nezveřejnila totožnost svého zdroje. O pokutě informoval Slonkové domovský server Aktuálně.cz. Státní zástupce pokutu novinářce udělil již dříve, nyní ji potvrdil soud. Stížnost Slonkové na postup žalobce považuje soudkyně za bezdůvodnou.

Sabina Slonková odmítla sdělit, jak získala záznam schůzky lobbyisty Miroslava Šloufa s prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem krátce před volbou prezidenta v roce 2008 v pražském hotelu Savoy. Státní zástupce uložil Slonkové pokutu i přesto, že právo na ochranu zdrojů zaručuje novinářům Listina základních práv a svobod i tiskový zákon.

Justice využila výjimky

Žalobce využil výjimky, podle které novináři nesmí krýt zdroj, který je zaměstnancem státní správy. Zároveň ale neuvedl, kdo byl řečeným zaměstnancem státní správy. „Můžeme vyslovit spekulaci, že použití tohoto paragrafu je účelové, aby z klientky získali informace,“ uvedl advokát Slonkové Karel Brückler.

Slonková je prozatím jediná, kdo byl za únik záznamu setkání Šloufa s Weiglem potrestán. Obviněni byli bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák. Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument.

Slonkovou podporuje Aktuálně.cz i Syndikát novinářů

Za Sabinu Slonkovou se postavila novinářská profesní organizace Syndikát novinářů a také Aktuálně.cz. Zpravodajský server označil udělení pokuty za šikanu novinářky. „Samozřejmě, že peníze na pokutu poskytne redakce,“ dodal šéfredaktor zpravodajského webu Petr Závozda.

Pokuta, kterou potvrdil soud, je v Česku prvním trestem pro novináře za krytí zdroje, ačkoli policie již podobné případy několikrát vyšetřovala. Novinářka se svým právníkem považují trest za nesprávný a uvažují o tom, že požádají o mimořádný opravný prostředek. Server Aktuálně.cz poukázal na verdikt Ústavního soudu, jenž v jednom ze svých nálezů uvedl, že policie nemůže využívat novináře jako zdroj důkazů, které si není schopna nebo ochotna sama opatřit.

Vydáno pod