Den bezpečného internetu vyzývá především k ochraně dětí

Praha – Internet a práce s ním prostupuje takřka všemi součástmi života. Má dnes zhruba miliardu uživatelů, řada z nich však nedbá na potřebné zabezpečení osobních dat, která mohou být snadno zneužitelná. Podle odborníků jsou ohroženi především mladší lidé.

Internet dnes pomáhá hledat informace, usnadňuje nákupy, zaplní řadu volných okamžiků. Nahrazuje i pobyt ve společnosti, zvláště mladá generace využívá instant messaging – například ICQ nebo Skype.

Nebezpečí skrytá ve zneužití osobních dat zveřejněných na internetu jsou posledních zhruba deset let stále stejná, dnes ale mají uživatelé výhodu v tom, že o nich vědí, myslí si publicista Miloš Čermák. Podle psychologa Petra Klímy jsou ale stále ohroženy především děti. Ty zároveň ztrácejí přirozené sociální prostředí.

„Tráví čas tím, že sedí před obrazovkou, ale to není klasická komunikace. Chybí tam sociální kontakt, chybějí tam emoce, chybí tam výraz, chybí tam slovo. Myslím, že nás to velmi ochuzuje,“ míní Klíma.

Naopak sociolog Zdeněk Svoboda říká, že komunikace po internetu člověku neškodí: „Je to další způsob interakce a komunikace. Neříkal bych, že nahradí běžnou komunikaci tváří v tvář. Je to pro nás taková nadstavba.“

Internetová komunita se stále rozrůstá a každý den se objeví 2–3 miliardy nových stránek. V loňském roce mělo 90 procent domácností počítač s přístupem na internet.