John odchází z TV Nova, podle iHNed kvůli podivným zakázkám

Praha - Publicista Radek John, tvář jednoho z nejstarších pořadů televize Nova - publicistického týdeníku Na vlastní oči, v komerční televizi končí. "Reportér Radek John se po dohodě s vedením TV Nova rozhodl po 15 letech odejít z publicistického pořadu Na vlastní oči. Spolupráci s TV Nova ukončí k poslednímu únorovému dni," uvedla bez dalších podrobností mluvčí TV Nova Michaela Fričová.

Jak uvedl server iHNed.cz, na vině je pravděpodobně Johnovo angažmá ve společnosti Ora print, blízké pražskému podnikateli Romanu Janouškovi. John v ní od roku 2002 působí jako předseda představenstva.

Před nedávnem upozornily na Johnovu spolupráci s firmou Ora print Hospodářské noviny. Společnost totiž dostala od státního podniku Lesy ČR téměř čtyřmilionovou zakázku na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky. Ora print navíc vydává pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu bezplatný časopis, za což si ročně účtuje bezmála 90 milionů korun, napsal server iHNed.cz.

John: Chci opustit svět médií a mediálních tlaků

„Po mnoha letech chci opustit svět médií a mediálních tlaků,“ prohlásil k ukončení svého působení v TV Nova John. Do Novy nastoupil jako spoluzakladatel pořadu Na vlastní oči už v roce 1993, tedy ještě před spuštěním vysílání první a nejúspěšnější soukromé televize v Česku.

Podle iHNed.cz se John domluvil na odchodu z Novy v pondělí se šéfredaktorem zpravodajství Martinem Ondráčkem.

John byl mimo jiné redaktorem časopisu Mladý svět, do kterého přispíval především cestopisnými reportážemi ze Srí Lanky a Tchajwanu. V 80. letech pracoval ve Filmovém studiu Barrandov jako scenárista, spolupracoval i s televizí. Je autorem scénářů k filmům Jen si tak trochu písknout, Sněženky a machři, Tankový prapor, Proč?, Ta naše písnička česká a další.