Svobodná Evropa získala nového člena - exprezidenta Havla

Praha - Exprezident Václav Havel se stal novou tváří rádia Svobodná Evropa. Dnes byl pozván do redakce na pražském Hagiboru a symbolicky vedl poradu editorů. V čele vedoucího redakce stanul při premiérové schůzi v novém sídle rádia, kam přesídlilo z centra hlavního města. Právě prezident Havel se před čtrnácti lety stal hlavním iniciátorem přesunu kompletní redakce z Mnichova do Prahy.

Ke společné poradě v čele s váženým hostem usedli editoři zhruba ve 14:00. Úvodní minuty patřily předání titulu čestného člena redakčního týmu. „Chtěl bych všem poděkovat za toto pozvání. Vysílání i po pádu komunismu mělo v prvních letech velký význam,“ uvedl Havel záhy po usednutí za redakční stůl.

Ve společnosti editorů světových redakcí se Havel vyjadřoval k sestavování nejvýznamnějších témat denní agendy. Právě v momentě, kdy agentury nabídly informace o nové strategii amerického prezidenta Baracka Obamy o postupu v Afghánistánu, začal šéf afghánské redakce Akbar Ayazi vyzdvihovat činnost českých jednotek v jeho zemi. „Neustále informujeme o aktivitách českých vojáků v Afghánistánu a naše reportáže nás udržují v přátelství,“ sdělil Ayazi.

Havel se v nové redakci zdržel zhruba 2 hodiny. Ve stejnou dobu odjela také část týmu do staré budovy vedle Národního muzea, kde se prozatím ještě vysílá. Kompletní přenos Svobodné Evropy z Hagiboru je naplánován od června letošního roku.

O přestěhování rádia se začalo uvažovat po útocích na americká města 11. září 2001. Výstavba nového sídla stanice začala v roce 2006, kolaudací prošla v září minulého roku.

Rádio Svobodná Evropa

- Založeno Kongresem USA za účelem šíření objektivních informací v totalitních režimech

- Má 25 milionů posluchačů ve 20 zemích, včetně Ruska, Běloruska, Iránu, Iráku a Afghánistánu

- Počátek vysílání 1. května 1951 v Mnichově (v českém jazyce)

- V jeho řadách se objevili např. Ferdinand Peroutka, Ivan Diviš, Karel Kryl nebo „agent“ Pavel Minařík

- Od července 1994 sídlí rozhlasová stanice v Praze

- Od roku 2002 pokračuje vysílání v rámci kanálu Český rozhlas 6

  • Václav Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/763/76288.jpg
  • Rádio Svobodná Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/29/2834.jpg