Na rasistické útoky na Facebooku je Česko krátké

Praha - Čeští extremisté využívají k rasistickým útokům a vlastní propagandě i stránky současného internetového hitu - Facebooku. Tento komunitní server navštíví denně i několik stovek tisíc Čechů. Umístěný je ale ve Spojených státech a právně je také chráněný americkou ústavou, nabízí tedy zcela legálně prostor pro rasistické projevy. Posledním takovým případem je založení diskusní skupiny s podtitulem „Konečné řešení otázky cikánské“.

O „řešení“ zde diskutuje téměř pět tisíc Čechů. „Z identit správců není zřejmé, zda se hlásí k Národní straně, samotný název a téma ale souzní s programem, o kterém tato strana mluvila,“ odhaduje, že za novou diskusní skupinou mohou stát extremisté, politolog Martin Bastl z Masarykovy univerzity v Brně. „Rozhodně se v ultrapravicových, neonacistických kruzích hovoří o tom, že Facebook je vhodný nástroj propagandy,“ dodává.

Tento server je totiž prostorem pro neomezená a nestíhatelná prohlášení a vyjádření. Jako na americkou stránku je na Facebook česká policie krátká. V minulosti se sice snažila získat informace nebo pomoc od kolegů za velkou louží, ale odezvou bylo odůvodnění, že Spojené státy mají jiné pojetí svobody slova, takže žádosti není možné vyhovět.

„Právně je Facebook chráněn americkou ústavou, a proto se nelze dostat ani k technickým údajům, podle kterých by mohli být diskutující vypátráni,“ potvrzuje právník Vladimír Smejkal. „Není ale vyloučeno, že by osoby, které takové zprávy šíří, mohly svým jednáním naplnit podstatu některého trestného činu,“ doplňuje ho advokátka Veronika Mikšíčková.

Zasáhnout by mohli také správci Facebooku, kteří by skupinu jednoduše smazali. Nebylo by to poprvé - před půl rokem odstranili několik italských stránek, které vyzývaly k násilí proti Romům.