Facebook smazal profil makedonskému ministerstvu vnitra

Skopje - Jedna z největších internetových společenských sítí Facebook smazala virtuální profil makedonskému ministerstvu vnitra. Společnost tak reagovala na stížnosti makedonských uživatelů, že stát narušuje jejich soukromí. Ministerstvo se je prý snažilo prostřednictvím Facebooku monitorovat.

Počínání ministerstva vyvolalo zájem veřejnosti poté, co několik novinářů vyslovilo podezření, že státní instituce hledá způsob, jak kontrolovat jejich práci. Ministerstvo se proti podobným tvrzením ohradilo. Prý si profil před dvěma týdny otevřelo, aby mohlo s veřejností neformálně komunikovat. Makedonský úřad pro ochranu osobních dat oznámil, že činnost ministerstva nepovažuje za porušení zákona.

Každý, kdo si na Facebooku zřídí účet, si může podle různých kritérií, jako jsou mimo jiné zájmy, práce či studium, vytvořit okruh přátel, které lze v síti podle těchto údajů vyhledat a do seznamu přiřadit. Pokud i druhá osoba schválí toto virtuální přátelství, mohou uživatelé jednoduše přistupovat ke sdíleným fotografiím a dokumentům či se přímo elektronicky oslovovat. Právě „žádosti o přátelství“ prý ministerstvo vnitra makedonským žurnalistům zasílalo. 

Podle balkaninsight.com smazání ministerského profilu Facebook zdůvodnil tím, že pouze jednotlivci si na tomto portálu mohou založit profil. Vytvoření účtu pro firmy, instituce či celebritu podléhá zvláštnímu schválení.

Facebook zareagoval poté, co šéfredaktor jednoho makedonského internetového magazínu o počítačové technice požádal centrálu společnosti o názor na celou záležitost.

„Budeme respektovat rozhodnutí Facebooku, ale budeme dále hledat nové a inovativní cesty komunikace s veřejností,“ komentoval zrušení účtu mluvčí makedonského ministerstva vnitra.

  • Facebook autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68432.jpg
  • Facebook autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68431.jpg