Lidé protestovali proti mediálním radám

Praha - Několik stovek lidí dorazilo na koncert proti mediálním radám na pražském Václavském náměstí. Akce nazvaná "Nejsme budoucnost tohoto národa" byla ohrožena, protože magistrát organizátorům nepovolil postavit pódium. Ti proto nakonec sestavili pódium provizorní, což jim údajně povoluje zákon o shromažďování. Postup magistrátu se pořadatelům nelíbí, spor chtějí dále řešit za pomoci právníků. Mediální rady jsou podle organizátorů obsazeny nekompetentními lidmi a neplní svou funkci. Jako případ uvádějí postup Rady Českého rozhlasu v kauze Radia Wave.

„Koncert je nahlášený a povolený,“ sdělil na začátku akce v 16:00 přítomným komentátor akce Vojtěch Prokeš. Proti nebyli ani dva přítomní příslušníci městské policie, pouze upozornili na nebezpečí příliš velkého hluku z hudební produkce. Podle Robina Čumperlíka z občanského sdružení Pro Wave předali organizátoři celou záležitost právníkům. Magistrát podle něj nevydal souhlas se záborem pozemku, protože jde o politicky motivovanou akci a dodal, že se o získání povolení snažili několik týdnů, o zákazu se dozvěděli telefonicky v pondělí večer.

Kolem 19:00, kdy začala hlavní část koncertu, bylo v horní části Václavského náměstí asi 300 lidí, především studentů. Ti si přišli poslechnout nejenom kapely, ale také řečníky, kteří protestovali především proti mediálním radám. Zasedají v nich podle jejich názoru lidé, kteří nejsou politicky nezávislí.

Demonstrující podpořil na dálku i Václav Havel

Ke kritice mediálních rad se ve svém projevu vyslovil i bývalý ředitel České televize a pozdější kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé. Jako příklad uvedl zveřejnění plánů kandidátů na šéfa České televize, které unikly z Rady ČT. Novinářům posléze řekl, že zveřejnění považuje za účelové. Mathé také přítomným vyřídil zdravici Václava Havla. „Takováto setkání jsou mi blízká, protože se scházejí za dobrou věc. Pozdravuji přítomné a držím palce Inventuře demokracie,“ vzkázal po Mathém bývalý prezident.

Lidé měli možnost na náměstí podepsat výzvu s názvem Dejte nám dárek k dvacetinám, ve které studenti žádají omezení poslanecké imunity, odstranění legislativních přílepků, regulaci lobbingu a nová pravidla obsazování mediálních rad.

Ve videopozvánce na dnešní akci moderátor Jan Kraus označil členy rad za „čmeláky, kteří nejsou schopni si na trhu práce vydělat na žrádlo a z vděku pak hlasují a zařizují, co mají“. S činností rad není spokojen ani hudebník a herec Richard Krajčo. „Rada, která by měla být nezávislá, je ovlivňována politickými stranami, které chtějí proniknout do médií a ovlivňovat voliče,“ prohlásil lídr skupiny Kryštof.

Protesty navázaly na nesouhlas s vypnutím Radia Wave

Z podnětu občanského sdružení Pro Wave se již 13. ledna v pražském klubu Retro sešlo několik stovek lidí na koncertě na podporu vysílání stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu pro mladé posluchače Radio Wave. Její účastníci požadovali návrat stanice do analogového vysílání a odvolání Rady ČRo, protože Rada ČRo dospěla k názoru, že stanice nemůže podle jejího výkladu zákona vysílat analogově, a rozhlas ji nakonec kvůli přístupu rady nechal v analogu vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské TV vysílání.

Kromě sporů kolem analogového vysílání Radia Wave se rozhlasová rada ocitla v centru pozornosti tehdy, když členové Rady ČRo s využitím chybného překladu písňového textu z angličtiny obvinili rádio z propagace fašismu. V následné diskusi se pak radní pustili i do příznivců alternativní kultury. Výrok programového ředitele rozhlasu Richarda Medka o posluchačích, kteří „nejsou budoucností tohoto národa“, pak vyvolal vlnu nesouhlasu nejen posluchačů Radia Wave.