V Radě ČT zasedne Pavlata, Koutný a Dědič

Praha - Rada České televize má po dnešku tři nové členy. Poslanci jimi zvolili bývalého senátora Josefa Pavlatu, Petra Koutného a někdejšího mluvčího ministerstva financí Jaroslava Dědiče. Další tři členy rady dnes poslanci nevybrali. Zákonodárci měli také zvolit dva nové členy Nejvyššího kontrolního úřadu, ale nikoho nezvolili. Příští týden se tedy uskuteční druhé kolo voleb. Informace potvrdil předseda sněmovního volebního výboru Petr Tluchoř z ODS.

Poslanci mají zvolit celkem pět členů rady na místa těch, kterým v současné době končí mandát. Kromě toho mají volit i šestého člena, který má nahradit Jana Jařaba. Ten na členství v radě rezignoval v březnu. Ale ani jeho následovníka dnes poslanci nevybrali.

Rada má 15 členů, jejichž funkční období trvá šest let. Vždy po dvou letech se obměňuje třetina rady. Členy rady volí poslanci na návrh společenských a dalších organizací, například škol. Například Dědiče navrhla Univerzita Palackého v Olomouci, Koutného Nadace Partnerství Brno a Pavlatu kromě jiného občanské sdružení eStat.cz - Efektivní stát.

Radní čeká v následujících týdnech volba generálního ředitele České televize. Dosavadnímu šéfovi veřejnoprávní televize Jiřímu Janečkovi končí mandát 16. července. Generální ředitel je jmenován rovněž na šest let.