Google má nové vyhledávání pro počítač i mobil

San Francisco - Americký Google předvedl nové vyhledávací nástroje, které lidem mimo jiné umožní lépe koordinovat internetové vyhledávání v mobilních telefonech a počítačích. Další nová funkce bude automaticky sestavovat propracované detailní zprávy o vyhledávání na dané téma. Nástroje předvedli manažeři podniku v jeho centrále v kalifornském Mountain View. Google také předvedl funkci, která uživateli předloží jen nejaktuálnější výsledky vyhledávání. Tato funkce již je dostupná a zužuje výsledky vyhledávání na dané téma na posledních 24 hodin či týden.

Podnik uvedl, že bude prohledávat internetové zápisky, takzvané blogy, nové webové stránky i všeobecné informace dostupné na internetu. K určitým subjektům by tak mělo vyhledávání předložit čerstvější obrázek.

Google s tím přišel v době, kdy roste obliba takzvaného vyhledávání v reálném čase. Nabízí ho například blogové centrum Twitter, které lidem ukazuje u některých témat vývoj v poslední minutě. Uživatelé si navíc budou moci ukázat výsledky podle typu informace, například video.

Google Squared bude k dispozici příští měsíc

Další nová funkce, na níž Google ještě pracuje, ukáže výsledek vyhledávání z počítače i v internetovém mobilu, když se přes něj pak jeho uživatel přihlásí. Přehledné sestavy k výsledkům vyhledávání bude automaticky zpracovávat nástroj Google Squared, který by měl být k dispozici ale až příští měsíc. Lidé z Googlu na ukázku předvedli vyhledávání malých psů. Výsledkem byla tabulka různých malých plemen psů se základními informacemi včetně míry a váhy.

Google nepředpokládá, že by jeho nové iniciativy zvýšily napětí mezi ním a internetovými vydavateli. Ti se obávají toho, že Google z jejich práce profituje. K tomu lidé z Googlu uvedli, že Google Squared poctivě cituje, odkud obsah v nalezených sestavách pochází, a směruje uživatele zpět ke stránkám autora obsahu.