Pavel Zuna skončil na Primě kvůli krizi

Praha - Dosavadní šéfredaktor zpravodajství a publicistiky TV Prima Pavel Zuna ve svých funkcích končí. Zuna působil na Primě od února 2007, v televizi končí také jako moderátor hlavních večerních zpráv. Zuna řekl, že byl k dnešnímu dni odvolán, a následně se s Primou dohodl na úplném ukončení jeho pracovního poměru. V souvislosti se zvyšováním efektivity v období ekonomické krize se vedení televize Prima se Zunou dohodlo na ukončení spolupráce k 21. květnu. „Odvolán jsem byl proto, že vedení televize i akcionáři žádali další vlnu úspor v redakci, která podle mě už byla neracionální,“ řekl Zuna. Dodal, že už nechtěl další peníze žádným způsobem z redakce stahovat. Ta podle něj nebude schopna zprávy dělat v nějaké uspokojivé kvalitě, což je podle Zuny v přímé konkurenci proti velmi silné České televizi smrtící.

„Finanční škrty, které jsem byl schopen udělat, jsem udělal. A udělal jsem je v docela masivním měřítku,“ uvedl Zuna s tím, že Prima je v úsporách daleko před ostatními televizemi. Bylo mu ale prý řečeno, že úspory jsou v tuto chvíli důležitější než kvalita. „V tu chvíli je to práce pro někoho jiného,“ dodal.

„S Pavlem Zunou se televize Prima rozešla ze dvou důvodů. Na jednu stranu byl Zuna jedním z nejdražších manažerů Primy, tedy jedna z jasných možností, jak ušetřit,“ uvedl pro server iHNed.cz ředitel televize Prima Marek Singer. Druhým důvodem byla podle něj drahá struktura zpráv. „Z rozpočtu 130 milionů (korun) na zpravodajství chce Prima ještě deset procent ušetřit. Pavel nám tvrdil, že níž už jít nejde,“ doplnil Singer.

Podle Singera nejen Prima, ale i další komerční televize hledají v posledním půlroce způsoby, jak náklady omezit. „Nákladovou strukturu Primy jsme za tu dobu výrazně snížili. Ale ve chvíli, kdy mám manažera, který tvrdí, že to nejde dělat levněji, a přitom ukazatele říkají, že to lze dělat levněji a přitom kvalitu zachovat, potom musím najít někoho, kdo bude schopný můj záměr naplnit,“ vysvětlil pro iHNed.cz Singer.

Zuna působil v České televizi i na Nově

Od roku 1991 pracoval Zuna jako redaktor a moderátor Československé a později České televize. Od dubna 1998 devět měsíců působil jako tiskový mluvčí tabákové společnosti Philip Morris. V letech 1999 až 2006 pracoval na Nově, byl moderátorem zpráv, šéfredaktorem zpravodajství a náměstkem odpovědným za program. Podílel se také na pořadech Česko hledá SuperStar, Výměna manželek či Víkend. 

Po odchodu z Novy spolupracoval na marketingových produktech s ruskou společností Home Credit and Finance Bank. Hlavní zpravodajskou relaci na Primě moderoval ve dvojici s Mirkou Čejkovou.