Po televizi zastavuje spoty i Český rozhlas

Praha - Česká televize podala krátce po poledni na nacionalistickou Národní stranu trestní oznámení kvůli rasistickému klipu, který strana poslala do série europarlamentních bloků. Jeho další vysílání už včera zastavil na vlastní zodpovědnost generální ředitel České televize Jiří Janeček. Podobně se zachovalo i vedení Českého rozhlasu, které rozhodlo neodvysílat dva ze tří spotů Národní strany, stejně jako Dělnické strany. Česká televize oslovila Národní stranu, aby dodala náhradní klip a dál pokračovala v politické soutěži. Výzvu však strana odmítla a potvrdila, že zvažuje na ředitele veřejnoprávní televize podat žalobu.

Česká televize podává trestní oznámení kvůli obsahu předvolebního spotu, který podle vedení obsahuje hanobení rasy a národa. Strana v něm doslova nabízí konečné řešení otázky cikánské. „Právníci České televize připravují trestní oznámení a v nejbližších hodinách ho podáme na nejbližší služebnu české policie,“ uvedl tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Podobný problém jako Česká televize řeší taky Český rozhlas

Reportáž Pavly Sedliské a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Rádio dostalo od Národní strany tři spoty - u dvou z nich se vedení obává, že obsahují výroky, které porušují zákony. Proto je z vysílání stahuje. „Stejná obava vznikla i u dvou ze tří spotů Dělnické strany. Vedení rozhlasu se v případě i tohoto kandidujícího subjektu rozhodlo takové varianty spotů neodvysílat,“ řekl marketingový ředitel Českého rozhlasu René Zaoral. V souvislosti s tím se rádio chystá podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Kauzou kolem předvolebního spotu se zabývá také ministerstvo vnitra. Šéf úřadu Martin Pecina řekl, že pokud bude mít ministerstvo dostatek argumentů, navrhne, aby vláda požádala Nejvyšší správní soud o zákaz Národní strany. „Musíme tu situaci zanalyzovat a pokud budou ty argumenty pádné, budeme konat,“ uvedl Pecina.

Národní strana zvažuje podniknout právní kroky 

„Nepochybně se smete vlna trestních oznámení, bude asi i žaloba na neplatnost voleb, která nebude na Českou televizi a o které bude rozhodovat nejvyšší správní soud,“ odhaduje právník České televize Martin Elger.

Zemský místopředseda Národní strany Radoslav Laš sdělil, že právníci strany zvažují další postup. V úvahu podle něho připadá trestní oznámení na Janečka, předběžné opatření soudu nebo podání žaloby na zneplatnění voleb. Strana dnes na svém webu zveřejnila studii s názvem „Konečné řešení otázky cikánské v českých zemích“.

Demonstrace Dělnické strany
Zdroj: ČT24
Vydáno pod